1863 metų sukilimas ir Katalikų Bažnyčia Lietuvoje.

Prašmantaitė A. 1863 metų sukilimas ir Bažnyčia Lietuvoje

Prašmantaitė Aldona. 1863 metų sukilimas ir Katalikų Bažnyčia Lietuvoje. – Vilnius : Lietuvos istorijos instituto leidykla, 2014. – 416 p.

Remiantis pirminiais šaltiniais ir istoriografija knygoje "1863 metų sukilimas ir Katalikų Bažnyčia Lietuvoje" nagrinėjamas Katalikų Bažnyčios Lietuvoje kaip institucinės struktūros ir katalikų dvasininkijos kaip luomo vaidmuo 1863 m. sukilime.
Tyrimo objektas - diecezinė dvasininkija ir parapijose tarnavę vienuoliai. Tyrimo erdvė - po Lenkijos ir Lietuvos valstybės padalijimų XVIII a. pabaigoje Rusijos imperijos užimtos Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės žemės, kurios pagal bažnytinį administracinį susiskirstymą priklausė Vilniaus ir Žemaičių vyskupijoms, apėmusioms ir dalį dabartinės Baltarusijos bei Lenkijos ir Latvijos teritorijos.

 Knygos prieduose pateikiamas imperijos valdžios dalyvavimu sukilime kaltintų ir baustų Vilniaus bei Žemaičių vyskupijų parapijose tarnavusių dvasininkų registras, parodoma vyskupijų  administracinė – teritorinė struktūra 1863 m.

Turinys


Paskutinį kartą redaguota: 2024-03-26 17:10:50