Bebaimės motinos

Atnaujinta: Ketvirtadienis, 11 rugpjūčio 2022 15:28 Perry, A. Bebaimės motinos

Perry, Alex. Bebaimės motinos : galingiausią pasaulio mafiją parklupdžiusių moterų istorija. – Vilnius : Briedis, 2022. – 290 p.

Kalabrijos mafija, žinoma kaip „ʼNdrangheta“, yra vienas turtingiausių ir negailestingiausių nusikalstamų sindikatų pasaulyje, kurio padaliniai driekiasi nuo Amerikos iki Australijos. Jis kontroliuoja 70 proc. kokaino ir heroino pasiūlos Europoje, valdo milijardus dolerių generuojančią turto prievartavimo veiklą, tiekia ginklus nusikaltėliams ir teroristams ir grobsto Italijos bei Europos Sąjungos iždus.

„ʼNdranghetos“ galia slypi mačistiniame smurto ir tylos – omertà – derinyje. Ji išlieka gaji dėl šeiminių ryšių: sindikate gimstama arba į jį patenkama per santuoką. Lojalumas – absoliutus. Kraujo praliejimas – garbinamas. Verčiau sėsti į kalėjimą, rinktis kapo duobę, šaltakraujiškai nužudyti savo tėvą, brolį, seserį ar motiną, negu išduoti Šeimą. Kartu su pagarba tradicijoms ir istorijai „ʼNdranghetos“ vyrai pasižymi žiauria mizoginija. Į moteris žiūrima kaip į kilnojamąjį turtą, derybų įrankį, kuriuo siekiama sudaryti ir išlaikyti klano sąjungas, o fizinis smurtas – ir dar žiauresni dalykai – yra įprastinė praktika.
2009 m., po to, kai viena skriaudžiama „ʼNdranghetos“ žmona buvo nužudyta už tai, kad išdavė saviškius ir davė parodymus valstybei, prokurorės Alessandros Cerreti neapleido daug žadanti galimybė: „ʼNdranghetos“ moterų diskriminacija gali būti didžiausia jos yda ir veiksmingiausias ginklas. Užmezgusi dialogą su dar dviem mafijos žmonomis, Alessandra įtikino jas liudyti mainais į naują savo ir savo vaikų ateitį. Tai jaudinanti ir ir sukrečianti, niekada nepasakota istorija apie moteris, gimusias šiurpinančiai pavojingoje Italijos mafijos grupuotėje, ir apie tai, kaip jos rizikavo viskuo, kad ją parklupdytų.

Turinys