Tikra tik viltis

Atnaujinta: Trečiadienis, 12 sausio 2022 17:54 Toliatas, A. Tikra tik viltis

Toliatas, Algirdas. Tikra tik viltis : esė. – Vilnius : Tyto alba, 2021 – 213 p

Tai jau septintoji kunigo A. Toliato knyga, joje autorius jaukinasi esė žanrą.
Pagrindinis ir didžiausias kunigo A. Toliato įkvėpimas – gyvenimas ir Šventasis Raštas, pagrindiniai klausimai – moraliniai. Autorius nagrinėja amžinas ir kasdienes žmogaus gerumo ir padorumo, patikimumo, atjautos ir meilės artimui temas. Jis nepateikia atsakymų, tik apnuogina mintį ir skatina klausti.

Ir vis kreipia prie tikėjimo bei vilties, kurią jam simbolizuoja Vilniaus senamiesčio Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčia. „Gal ir ateis diena, kai trauksime į ją klausytis Čiurlionio koncertų ir vargonų. Motorai ten gaudė aidžiai, pats girdėjau. Bet vargonai vis dėlto būtų geriau. Daug geriau..." – kadaise sakė Jurgis Kunčinas. Dabar joje skamba ne tik koncertai. Joje gimsta ir kasdienės mintys, kuriomis kunigas A. Toliatas dalijasi po atšventintos Ramintojos koplyčios skliautais.
Kunigas Algirdas Toliatas (g. 1978) – Lietuvos policijos vyriausiasis kapelionas, 2018 m. apdovanotas Šv. Kristoforo statulėle už bendruomenės telkimą, šešeto knygų autorius. Jo pamokslų ciklo knygos „Žmogaus ir Dievo metai", „Gerumo liūnas", „Šeštas jausmas yra pirmas" (2016–218), taip pat „Ramybė tau" ir „Sekmadienio SMS" (2019) skaitytojų labai vertinamos ir nuolat perleidžiamos.