Maisto ragautoja

Atnaujinta: Penktadienis, 07 sausio 2022 17:10 Alexander V. S. Maisto ragautoja

Alexander, V. S. Maisto ragautoja : [romanas]. - Vilnius : Sofoklis, 2021. – 382 p.

Antrasis pasaulinis karas – tema, kuri dar ilgai domins skaitytojus, o daugybė jame dalyvavusių žmonių verti atskiro pasakojimo. Istorinių romanų rašytojas V. S. Alexander knygoje „Maisto ragautoja“ nukelia į 1943-iuosius metus ir pasakoja apie moteris, nuo kurių priklausė Adolfo Hitlerio gyvenimas. Kai sąjungininkai pradėjo bombarduoti sostinę, tėvai penkiolikmetę Magdą Riter iš Berlyno išsiuntė į Vokietijos pietus.

Tačiau ramaus gyvenimo mergina čia neranda, nes nacių vadovybė pasirenka Magdą viena iš Hitlerio maisto ragautojų. Jos užduotis – ragauti fiureriui skirtą maistą ir tikrinti ar jis neužnuodytas. Merginoms teigiama, kad taip jos aukojasi dėl Reicho gerovės.
Naivi ir žavi mergina greitai pelno aplinkinių pasitikėjimą ir įsimyli SS karininką Karlą. Jis jai atskleidžia neįtikėtinus nacių žiaurumus. Mergina suvokia, kad blogis turi būti nutrauktas, o Hitleris SUNAIKINTAS. Ji suvokia, kad tirono likimas – iš dalies ir jos rankose.
S. Alexander romano „Maisto ragautoja“ siužetas kupinas įtampos. Pagrindinei veikėjai teks spręsti moralines dilemas ir daryti sunkius sprendimus, galinčius nulemti visos tautos likimą.
„Maisto ragautoja“ – fikcija, kuri remiasi tikra Margot Wölk istorija. Margot Wölk buvo vienintelė išlikusi gyva ragautoja, savo atsiminimais pasidalijusi sulaukusi 96 metų.