Nutapyta žodžiais: Vilniaus prisiminimai

Atnaujinta: Pirmadienis, 03 gegužės 2021 17:35 Bak, Samuel. Nutapyta žodžiais

Bak, Samuelis. Nutapyta žodžiais : Vilniaus prisiminimai. – Vilnius : Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras : Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejus, 2020. – 466 p. : iliustr.

Pasaulyje žinomo litvakų menininko Samuelio Bako jaudinantys prisiminimai apie vaikystės miestą. Samuelis Bakas, gimęs 1933 m. rugpjūčio 12 d. Vilniuje, – garsus menininkas, jo darbai eksponuojami viso pasaulio muziejuose. Knygoje „Nutapyta žodžiais“ S. Bakas, atidėjęs į šoną teptukus, pasakoja savo gyvenimo istorijas – apie save dar vaiką Vilniaus gete, jaunuolį Europos pabėgėlių stovyklose ir kūrybinės brandos keliu žengiantį menininką Izraelyje, Prancūzijoje, Italijoje, Šveicarijoje ir Jungtinėse Amerikos Valstijose.

Su meile kurdamas gyvybe pulsuojančius draminius, lyrinius, epinius, o kartais ir absurdiškus personažus, S. Bakas pasitelkia amžinybėn iškeliavusių tėvų, senelių, tetų ir dėdžių portretus.
A. Ozas rašo: „Samuelį Baką laikau vienu didžiųjų dvidešimtojo amžiaus tapytojų. Tik nedaugelis menininkų taip taikliai atspindėjo beprotišką mūsų laikmečio žiaurumą, jo baisybes, tuštumą, liūdesį ir beprasmiškumą. Dar mažiau menininkų turi susikūrę savo unikalią asmeninę meninę kalbą. Bako pasaulyje siaubas, humoras ir sapnai susilieja į vientisą radioaktyvią masę.“
Šį, skausmu ir meile gyvenimui paženklintą, vientisumą randame ir jo knygoje.
"Kiekviena šeima turi savo istoriją, šios knygos autorius - taip pat. Skirtumas tas, kad gerb. Samuel Bak šeimos istorija yra ir Lietuvos istorija. Nuostabi knyga, kiekvienam verta ją perskaityti, ypač šiais, neramiais, laikais, kad suprastume, kokie esame turtingi." (Iš atsiliepimų)

 Turinys