Ten, kur gieda vėžiai

Atnaujinta: Pirmadienis, 03 gegužės 2021 16:19 Owens, Dela. Ten, kur gieda vėžiai

Owens, Delia. Ten, kur gieda vėžiai : romanas. – Vilnius : BALTO leidybos namai, 2020. – 415 p.

„Ten, kur gieda vėžiai“ – tarptautinis bestseleris, sudrebinęs skaitytojų pasaulį.
Pagrindinė šio  romano  veikėja Kaja Klark – likimo nemylėta mergaitė, gimusi Šiaurės Karolinoje. Dar vaikystėje vienas po kito ją paliko visi: iš pradžių mama, po to broliai ir seserys, o galiausiai ir smurtaujantis tėvas. Skurdžiame namelyje pelkių pakrašty Kaja liko viena ir turėjo išmokti pasirūpinti savimi. Pelkės tapo saugiausia vieta, o jų gyventojai – vieninteliais draugais. Vienišos, truputį laukinės ir apleistos mergaitės nepriima ir miestelio bendruomenė.

Jiems ji atrodo purvina keistuolė. Todėl Kaja itin vertina netikėtai užsimezgusią draugystę su Teitu Volkeriu, vieninteliu žmogumi, parodžiusiu jai dėmesį. Teitas išmoko Kają skaityti ir pamažu tarp jų užgimsta pirmieji nedrąsūs romantiški jausmai, greitai nuslopinami vidinių vaikino baimių.
Vėl viena likusi laukinukė patraukia ir miesto numylėtinio Čeiso dėmesį. Tiesa, Čeisas, skirtingai nei Teitas, turi kiek kitų tikslų Kajos atžvilgiu, o kai pelkėse randamas jo lavonas, visi įtarimai krenta ant atsiskyrėlės.
Delia Owens romane „Ten, kur gieda vėžiai“ pasakoja apie Kajos vaikystę, jaunystę, pirmąją meilę, toksiškus santykius bei arešto dramą. Siužetas šokinėja laiku ir kuria nepaprastą detektyvinių elementų turinčią istoriją apie moters stiprybę bei gamtos didybę. Šiaurės Karolinos pelkių aprašymai gyvi ir be galo vaizdingi. Autorė taikliai vaizduoja mažų bendruomenių problemas, diskriminaciją bei draugystės galią.
Pagal knygą bus kuriama filmas. 
Delia Owens (1949) – amerikiečių rašytoja, zoologė. Anksčiau ji rašė dalykinio žanro knygas apie Afrikos laukinių gyvūnų tyrinėjimus. Mokslininkė žurnaluose publikavo ne vieną straipsnį apie gamtą.