Berniukas nuryja visatą

Atnaujinta: Ketvirtadienis, 10 gruodžio 2020 13:45 Dalton, T. Berniukas nuryja visatą

Dalton, Trent. Berniukas nuryja visatą : romanas. – Vilnius : Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, [2019], - 525 p.

Debiutinis žurnalisto Trento Daltono romanas pelnė, ko gero, visus įmanomus Australijos literatūros apdovanojimus. Tai istorija apie brolystę, draugystę, tikrą meilę, šeimos problemas ir negandų kupiną berniuko kelionę į suaugusių pasaulį.
1983-ieji, Brisbenas. Ilajaus Belo gyvenimas iš tiesų komplikuotas – jis neteko tėvo, motina kalėjime, patėvis prekiauja heroinu, o vyresnysis brolis sąmoningai apsimeta nebyliu. Dar daugiau – abu berniukus prižiūri žymus nusikaltėlis, pabėgimo iš kalėjimų rekordininkas.

Net ir tokiomis aplinkybėmis Ilajus klauso savo širdies. Jis mokosi būti geru žmogumi ir svajoja tapti žurnalistu. Ilajus įsimyli, susiduria su tikrais blogiukais ir atkakliai siekia išgelbėti savo motiną Tačiau likimas vis siunčia naujus išbandymus.
Pranašaujama, kad romanas taps šalies literatūros klasika ir geriausia per paskutinį dešimtmetį pasirodžiusia knyga.
Sunku ginčytis, nes „Berniukas nuryja visatą“ išties jaudinanti, graudi ir tikrai įkvepianti knyga. Tai daugiasluoksnis pasakojimas, kai ant tų pačių svarstyklių dedami šventumas ir šventvagystė, aukšti idealai ir šlykštūs nuopuoliai.
Knygos autorius Trentas Daltonas – vienas garsiausių Australijos žurnalistų, Rašytojas pasakoja, kad per savo žurnalisto karjerą prisiklausė pačių šiurpiausių kriminalinių nutikimų, tačiau iki šiol nėra girdėjęs nieko šiurpesnio nei jo motinos istorija, kurios dalimi buvo ir jis pats. Būtent motina tapo jo knygos herojės Frankės Bel prototipu.