Gyvūnų išlaisvinimas

Atnaujinta: Trečiadienis, 18 lapkričio 2020 14:30 Singer, P. Gyvūnų išlaisvinimas

Singer, Peter. Gyvūnų išlaisvinimas : naujo požiūrio į gyvūnus etika. – [Vilnius] : Kitos knygos, [2020]. – 382 p. : iliustr.

Daugelis žmonių valgo mėsą, avi odinius batus, naudoja su gyvūnais testuotą kosmetiką ar vartoja vaistus, kuriuos medikai išbandė ant žiurkių. Tačiau retas pagalvoja, kokią kaina iš tiesų yra mokama ir kaip tie gerovės dalykai pasiekia mūsų šaldytuvus ar vonios spinteles.
Knygoje pasakojama apie fermas, kuriose gyvuliai auginami maistui, apie laboratorijas, kuriuose testuojami vaistai bei kosmetika.

Autorius nespekuliuoja mitais – jis remiasi surinktais faktais apie tokių vietų žiaurumą ir nepagarbą gyvūnams.. Ar tikrai žmogus yra aukštesnė būtybė už gyvūnus ir kas jį tokiu padarė? Autoriaus nuomone rūšizmas, kuomet vienos rūšies interesai yra iškeliami aukščiau už analogiškus kitos rūšies interesus, yra tokia pati diskriminacija kaip rasiszmas ar seksiszmas.
Australų filosofo Peter Singer knyga „Gyvūnų išlaisvinimas“ pirmą kartą pasirodė prieš keturiasdešimt penkerius metus (1975-tais). Nuo to laiko ji ne tik neprarado savo aktualumo, autoriaus aprašytos problemos dabar visuotinai pripažįstamos. Įvairios grupės skatina nepirkti produktų iš tų gamintojų, kurie testuoja priemones su gyvūnais, siūlo rinktis atsakingus, etiškus ūkius ir apskritai pergalvoti savo vertybes. Žiaurus elgesys su gyvūnais yra tik viena iš daugybės bėdų. Verta nepamiršti, kad pramoniniai ūkiai smarkiai kenkia gamtai ir kelia globalinį atšilimą, kuris savo ruožtu daro įtaką daugybei planetos pokyčių. Taigi, viskas susiję – „Gyvūnų išlaisvinimas“ skirta kiekvienam žmogui, kuriam rūpi Žemės ateitis.
Peter Singer gimė 1946-tais metais, Australijoje. Šiuo metu jis gyvena JAV ir Princtono universitete veda bioetikos paskaitas. Knyga „Gyvūnų išlaisvinimas“ yra laikoma vienu svarbiausių kūrinių istorijoje gyvūnų teisių tema. Autorius iš viso parašė daugiau nei penkioliką knygų, kuriose nagrinėjami įvairūs etiniai klausimai.

Turinys