Dieviškasis vėjas

Atnaujinta: Trečiadienis, 18 lapkričio 2020 14:30 Inoguchi R. Dieviškasis vėjas

Inogikchi, Rikhei. Dieviškasis vėjas : japonų kamikadzės per II pasaulinį karą. – Vilnius : Briedis, 2019. – 327 p. : Iliustr.

Knygoje  du buvę Imperatoriškojo Japonijos karo laivyno pareigūnai pasakoja kamikadzių istoriją. Abu turėjo galimybę stebėti ir prisidėti prie šio legendinio karinio metodo gimimo. Autoriai pasakoja, kaip buvo formuojamos ir kaip vystėsi specialiųjų atakų – kamikadzių – grupės. Jie pateikia nepaprastų įžvalgų, pasakoja apie šios programos vadovus, lakūnus ir kelia natūralius klausimus – ar savižudiškos misijos buvo beprotybės ar drąsos įrodymas, racionalumo ar nevilties ženklas?

Ir labai dažnai atsakymas priklauso ne tik nuo požiūrio, bet ir nuo aplinkybių.
Knygoje „Dieviškasis vėjas“ pasakojama apie kamikadzių vykdytas operacijas nuo 1944 m. spalio 19 dienos – dienos, kai buvo suburtas pirmasis kamikadzių būrys – iki pat karo pabaigos. Rikihei Inoguchi ir Tadashi Nakajama pirmojoje knygos dalyje pristato pačią kamikadzių idėją ir pasakoja apie specialiųjų būrių formavimą, kuriame jie dalyvavo. Knygoje pasakojama apie operacijas Filipinuose ir Taivane, apie paskutiniuosius kamikadzių bandymus kautis su amerikiečių laivynu Okinavoje.
Kapitonas Rikihei Inoguchi dirbo su viceadmirolu Takijiro Ohnishi, kuris inicijavo kamikadzių atakas prieš Amerikos laivyną Filipinuose. Vadas Tadashi Nakajima buvo vienos grupės skrydžių vadovas ir organizavo pirmuosius kamikadzių būrius. Vėliau jis dirbo organizuojant atakas Okinavoje. Šių dviejų liudininkų pasakojimas knygoje „Dieviškasis vėjas. Japonų kamikadzės per Antrąjį pasaulinį karą“  iki šiol yra itin reikšminga istorinė knyga. Pirmą kartą japoniškai ji pasirodė 1951 metais, pirmasis kokybiškas ir detalus angliškas vertimas buvo išleistas 1958 metais.

 Turinys