Cilkos kelias

Atnaujinta: Trečiadienis, 18 lapkričio 2020 14:30 Morris H. Cilkos kelias

Morris H. Cilkos kelias : romanas [„Aušvico tatuiruotojo“ tęsinys]. – Vilnius : „Baltų lankų“ leidyba, [2020]. – 380 p.

„Cilkos kelias“ – tos pačios autorės  knygos  „Aušvico tatuiruotojas“  tęsinys. Rašytoja teigė, kad sulaukė daug susidomėjimo  merginos likimu ir nusprendė nepalikti istorijos užmarštyje. Taip gimė antroji tikrais faktais paremta knyga „Cilkos kelias“.
Šešiolikmetė Cilka į Aušvico koncentracijos stovyklą patenka kartu su šimtais tūkstančių žydų. Deja, mergina išsiskyrė savo grožiu ir atkreipė aukštų SS valdininkų dėmesį. Vyresnysis karininkas nusižiūri jauną moterį ir skiria ją mirtininkų bloko viršininke, o taip pat paverčia savo meiluže.

Cilka neturi jokios galimybės rinktis, ir puikiai supranta, kad ši padėtis padės jai išlikti. Deja, po koncentracijos stovyklos išlaisvinimo moters vargai nesibaigė.
Sovietų valdžia apkaltino Cilką bendradarbiavimu su naciais ir žydaitė buvo ištremta į Sibirą. Pačiame baisiausiame Vorkutos gulage ji praleido dešimt metų : negailėdama savęs slaugė ligonius, dirbo alinančius darbus. Galiausia čia ji  sutiko žmogų, kuris padėjo atsitiesti – būsimą vyrą Aleksandrą. Su juo Cilka praleido penkiasdešimt savo gyvenimo metų.
Rašydama „Cilkos kelią“ autorė lankėsi moters gimtinėje, namuose, kuriuose ji gyveno sugrįžusi iš tremties, kalbėjosi su kaimynais, nagrinėjo istorinius dokumentus. Cilka Klein buvo realus žmogus nuo mirties išgelbėjęs ne vieną, tačiau pasmerkta visuomenės dėl dalykų, kurių pati nesirinko.
„Cilkos kelias“ yra knyga apie drąsą, valią, skausmą ir gydančią meilės galią.
Heather Morris gimė Naujoje Zelandijoje, bet jau daug metų gyvena Australijoje. 2003-iais metais susipažinusi su Lale Sokolov ji sukūrė debiutinį savo romaną „Aušvico tatuiruotojas. Jame   pasakoja apie žmogų, kuris naudodamasis kiek geresne padėtimi, koncentracijos stovykloje bandė išgelbėti kuo daugiau likimo draugų. Knyga tapo pasauliniu bestseleriu.