Iki pasimatymo ten aukštai

Atnaujinta: Trečiadienis, 18 lapkričio 2020 14:30 Lemaitre, P. Iki pasimatymo ten aukštai

Lemaitre, Pierre. Iki pasimatymo ten aukštai : [romanas]. – Vilnius : Alma littera, 2019. – 431  p.

Romano „Iki pasimatymo ten aukštai“ pavadinimas yra dezertyravimu apkaltinto, sušaudyto, o vėliau – reabilituoto Pirmojo pasaulinio karo kareivio paskutiniai žodžiai. Knygos skaitytojui teks ne kartą jau mirusius herojus vėl ir vėl pamatyti ne tik ten, aukštai, bet ir čia, apačioje.
Ir tai nėra filosofinių apibendrinimų rezultatas, nes „Iki pasimatymo ten aukštai“ yra nuotykių romanas, pasakojantis apie virtuozišką, milžinišką žuvusiųjų perlaidojimo machinaciją.

Likus dešimčiai dienų iki karo pabaigos leitenantas Henri d'Aulnay Pradelle, nuskurdęs aristokratas, karą matantis kaip galimybę praturtėti ir vėl atstatyti savo socialinę padėtį, vardan galimo paaukštinimo pakelia savo karius į ataką, kad užimtų niekam nereikalingą 113 aukštumą.
Šiame mūšyje ir susitinka pagrindiniai knygos herojai – drovus buvęs buhalteris Albertas Maillardas ir talentingas dailininkas Édouardas Péricourtas. Pasibaigus karui pasalūnas leitenantas kraunasi turtus iš kareiviams statomų nekropolių, o du sužaloti veteranai kapanojasi varge, ieškodami pinigų duonai ir morfijui. Bet atsitiktinumas, suvedęs draugėn buhalterį ir dailininką, leidžia jiems pradėti paralelinę machinaciją su lėšų rinkimu kritusiems herojams.

Pierras Lemaitre išgarsėjo kaip detektyvų ir trilerių autorius, gavęs už romanus keliolika žanrinių premijų.  Pastarasis romanas  buvo apdovanotas aukščiausia šalies literatūros Goncourt premija. 2017 metais romanas buvo ekranizuotas, o filmas 2018-ais metais gavo svarbiausią Europos kino premiją, Cezarį, už geriausią literatūros kūrinio adaptaciją.
Romanas „Iki pasimatymo ten aukštai“ yra būsimos trilogijos pirmoji knyga. Antroji trilogijos knyga „Couleurs de l'incendie“ išleista Prancūzijoje 2018 metais, o trečią, „Miroir de nos peines“ planuojama išleisti 2020 m. sausio mėnesį.