Černobylis : pasaulis po trečiojo pasaulinio karo.

Atnaujinta: Trečiadienis, 18 lapkričio 2020 14:30 Jasiukevičius Š. Černobylis

Jasiukevičius Šarūnas. Černobylis : pasaulis po trečiojo pasaulinio karo. – Vilnius : Alma littera, 2019. – 219 p. : iliustr.

Šarūnas Jasiukevičius yra vienas pirmųjų lietuvių, kurie pradėjo organizuoti keliones į uždraustą Černobylio zoną. Dažniausiai Praeities Žvalgu vadinamas vyras šią vietą laiko savo antraisiais namais. Į knygą jis sudėjo visą patirtį bei žinias apie kone didžiausios katastrofos istorijoje nuniokotą vietą.
„Černobylis: pasaulis po trečiojo pasaulinio karo“ apima keletą skirtingų temų. Iš pradžių – pažintis su pačia Černobylio zona. Pirmuose skyriuose pasakojama apie pasaulį sukrėtusias nelaimės priežastis bei kaip veikia radiacija.

Skaitytojams pristatomi įdomiausi zonos objektai, pavyzdžiui „stalkerių“ autobusiukas, antena, baseinai su dvimetriniais šamais.
Kita tema – zonos lankytojai. Šarūnas Jasiukevičius pasakoja ne tik  apie eilinius turistus, kurie atvyksta su kelionių organizatoriais. Daug rašoma  žmones, kurie į zoną patenka nelegaliai. Černobylis pritraukia ir kompiuterinių žaidimų paveiktų ir „stalkeriais“ save laikančių turistų. Dar yra tie, kurie atkeliauja ne smalsumo vedini, bet su ketinimais suniokoti ir taip jau nusiaubtą kraštą.
Kitas įdomus knygos skyrius – „Zonos folkloras“. Paslaptimis apgaubta postapokaliptinė vieta, į kurią kiekvienas užsimanęs lengvai nepatenka, tikrai yra apaugusi mistinėmis istorijomis. Rašytojas dalinasi įvairiais gandais, kurie sklando tarp keliautojų, išsklaido mitus, aptaria susikūrusias tradicijas.
„Kodėl Černobylis? Šis klausimas kyla daugeliui. Ko ten eiti, jei tyko tiek daug pavojų? Radiacija, laukiniai žvėrys, apleisti pastatai, teritoriją saugantys pareigūnai... Jei atvirai, atsakymo iki šiol neturiu. Tiksliau – turiu keletą, atradau juos per kelerius metus, bet negaliu pasirinkti galutinio. Manau, jų dar bus. Ko gero, visas versijas sieja viena sąvoka – postapokaliptinė romantika.“ (Š. Jasiukevičius).
Šarūnas Jasiukevičius  - verslininkas, režisierius, publicistas, išpopuliarėjęs TV laida „Praeities žvalgas".

Turinys