Vabzdžių planeta

Atnaujinta: Trečiadienis, 18 lapkričio 2020 14:30 Sverdrup-Thygeson A. Vabzdžių planeta

Sverdrup-Thygeson, Anne. Vabzdžių planeta : kodėl žmonija be jų neišgyventų. – Vilnius : „Baltų lankų“ leidyba, [2019].- 235 p.

Vabzdžių – nesuskaičiuojama galybė. Kiekvienam planetos gyventojui tenka virš 200 milijonų šių mažų padarėlių. Knyga „Vabzdžių planeta: kodėl žmonija be jų neišgyventų“ įrodo, kad šie visi padarėliai, visi  vabzdžiai – mūsų ekosistemos pagrindas ir mes, žmonės, esame priklausomi nuo to, kaip jie atlieka savo darbą. Vabzdžiai ne tik apdulkina augalus, platina sėklas, valo puvėsius ir atliekas mūsų aplinkoje (kai kurie net skaido plastiką!) ar kovoja su kenksmingais organizmais, bet ir padeda ištikus katastrofoms bei įkvepia žmones tobulinti technologijas.

Vabzdžiai valdo mūsų pasaulį, ir mūsų pareiga – suprasti, kaip tai vyksta ir ką galime padaryti, kad mūsų planeta nesunyktų, kad joje išliktų pusiausvyra. Ir nors šiltas vasaros vakaras prie ežero daug kam atrodytų kur kas malonesnis be kraujasiurbių uodų, turime susitaikyti su mintimi, kad Žemė – ne žmonių, o vabzdžių planeta ir be jų išgyventi beveik negalėtume.
 Štai, vaisinės muselės yra šešių Nobelio premijų medicinos srityje bendraautorės. Sudėtingi vabzdžių meilės ritualai yra ne tik gera tema pokalbiui vakarėlyje – vabzdžių išgyvenimo ir palikuonių globos strategijos katalizuoja biologijos ir ekologijos mokslus. Na, ir sunku įsivaizduoti, koks siaubas apimtų saldumynų mėgėjus, jei staiga pasaulyje nebeliktų mažytės šokoladinės muselės, vienintelės galinčios apdulkinti kakavmedžio žiedus!
Anne Sverdrup-Thygeson (g. 1966) – Norvegijos biologijos mokslų universiteto profesorė. Gilinasi į vabzdžių ir grybų įtaką miškų ekologijai.

Turinys