Įstabiosios medžiagos

Atnaujinta: Trečiadienis, 18 lapkričio 2020 14:30 Miodownik, M. Įstabiosios medžiagos

Miodownik, Mark. Įstabiosios medžiagos : neįprasti pasakojimai apie tai, iš ko sudarytas mūsų pasaulis. – Vilnius : Vaga, 2019. – 294 p. : iliustr.

Kodėl stiklas permatomas? Kodėl guma yra tampri? Kodėl medžiagos turi būtent tokias savybes, kokias turi, ir kodėl jos atrodo taip, kaip atrodo? Daugybės šių ir panašių klausimų knygos „Įstabiosios medžiagos: neįprasti pasakojimai apie tai, iš ko sudarytas mūsų pasaulis“ autorius Mark Miodownik pirmiausia klausia pats savęs.

Mokslininkas praleido visą gyvenimą tyrinėdamas visiškai paprastus daiktus, tokius kaip vokas, ir stengdamasis atskleisti neįtikėtinas paslaptis, kurias saugo mus supantis fizinis pasaulis.
Knygoje „Įstabiosios medžiagos“ autorius smagiai ir įdomiai pasakoja apie medžiagas, su kuriomis jis pats susiduria kiekvieną rytą – plienas skustuve, grafitas pieštuke, porolonas bateliuose ir betonas šalia esančiuose dangoraižiuose. Knygoje rasite stulbinančių istorijų apie mūsų aplinką ir žmonijos sukurtus stebuklus.
Nuo arbatos puodelio iki reaktyvinio variklio, nuo plastiko mūsų prietaisuose iki gumos mūsų apatiniuose – mūsų gyvenimas kupinas medžiagų. Knyga „Įstabiosios medžiagos“ atveria daugybę nepaprastų istorijų apie inžinerijos stebuklus, kurie skverbiasi į mūsų gyvenimus. Perskaitę šią knygą, pasaulį imsite matyti kiek kitaip.
2014 m. ši knyga pelnė prestižinę Karališkosios draugijos Wintono premiją.

Mark Miodownik (g. 1969 m.) – britų mokslininkas, inžinierius ir rašytojas. The Times jį išrinko vienu iš 100 įtakingiausių Didžiosios Britanijos mokslininkų.  Rengia dokumentines laidas radijuje ir televizijoje.

Turinys