Vienintelė

Atnaujinta: Trečiadienis, 18 lapkričio 2020 14:27 Vyšniauskaitė Birutė. Vienintelė

Vyšniauskaitė Birutė. Vienintelė : [ teatro ir kino aktorės] Eugenijos Pleškytės laikas. – Vilnius : Tyto alba, 2013. – 215 p. : iliustr.

Teatro aktorės kelią E. Pleškytė pradėjo 1961-aisiais Kauno dramos teatre, vėliau kelerius metus vaidino Akademiniame dramos teatre Vilniuje.  Nuo 1967-ųjų dvidešimt šešerius metus jos talentas žavėjo Jaunimo teatro žiūrovus. Klasika tapo E. Pleškytės vaidmenys spektakliuose „Atsigręžk rūstybėje“, „Trešnių skonis“, „Trys seserys“, „Žuvėdra“, „Čia gyvena žmonės“ ir daugelyje kitų.

Mintis įamžinti sudėtingo likimo ir išskirtinio talento aktorės kelią B. Vyšniauskaitei kilo 2009 m. imant interviu apie Joną Pleškį, E. Pleškytės brolį, 1961 m. pasitraukusį į Vakarus. Į knygą "Vienintelė. Eugenijos Pleškytės laikas" sudėti pačios E. Pleškytės prisiminimai, dienoraščio fragmentai, jos šeimos narių, kartu su ja dirbusių aktorių, kitų E. Pleškytės bičiulių ir amžininkų liudijimai. Knyga gausiai iliustruota E. Pleškytės asmeninio archyvo bei Teatro, muzikos ir kino muziejaus fondų nuotraukomis.

"Niekada nesitikėjau, kad man teks rašyti apie tokią nepaprastą, tokią paslaptingą ir sykiu tokią žemišką asmenybę kaip Eugenija Pleškytė, nes nemaniau, kad žurnalistės darbas suteiks progą su ja bendrauti kelerius paskutinius jos gyvenimo metus. Ir pamilti, kaip plačios širdies ir išmintingą žmogų. Tai – ir išbandymas, ir vienas didžiausių mano gyvenimo tikėtumų."
Birutė Vyšniauskaitė.

Turinys