Mažasis Alfonsas

Atnaujinta: Trečiadienis, 18 lapkričio 2020 14:27 Požerskis R. Mažasis Alfonsas

Požerskis Romualdas. Mažasis Alfonsas : [fotoalbumas]. – Kaunas : Lietuvos fotomenininkų sąjungos Kauno skyrius, 2012. – 119 p. : iliustr.

Romualdo Požerskio albumas – tai buvusio mažiausio Lietuvos ūkininko, kurio ūgis tesiekė 90 cm, istorija. Papasakota fotografijomis. Nors ciklas vadinamas „Mažojo Alfonso vargai ir džiaugsmai“, fotografijose vargų beveik nematyti. Rūpinimasis gyvuliais Alfonsui – ne vargas, o bendravimas su savaisiais. Jis vaikšto tarp jų šypsodamasis ir kartu – šventiškai pasitempęs, net kai drabužiai papilkėję nuo metų ir darbų.

Ir štai 70-mečio proga fotografas nusiveža Alfonsą prie jūros, kurios jis dar nebuvo matęs. Platėjančiomis kelnėmis aprengta figūrėlė visai pranyksta visatos tuštumoje. Vis dėlto čia Alfonsas ne tik mėgaujasi naujais pojūčiais, bet ir patenka į Požerskio fotografijų pasaulį, kur po romantišką peizažą vaikštinėja beveik nerealios nuogos merginos smėlio ir vandens nugludinta oda.
Knygos pabaigoje – ligoninė. Sterilioje baltumoje paaštrėja jo veido raukšlės, netinkančios vaikiškam kūnui. Tai jau pabaiga – 2008 metais Alfonsas mirė. Bet štai jis moja iš paskutinės fotografijos, tarsi būtų sugrįžęs iš pasakos, kurioje gyveno, į mūsų tikrovę, kur nėra jam vietos...