Skaitymo iššūkis „Vasara su knyga“ kviečia atrasti knygas, kurios (pa)tinka

Atnaujinta: Ketvirtadienis, 01 birželio 2023 12:17

„Skaitymas tau tinka!“ – šių metų šūkiu tikina Lietuvos apskričių ir savivaldybių viešosios bibliotekos, ir vėl skelbiančios kasmetinį, jau aštuntąjį, skaitymo iššūkį „Vasara su knyga“.

             Atėjus vasarai džiaugiamės saulės spinduliais, gyvename džiugiomis emocijomis, matuojamės akinius nuo saulės, maudymosi kostiumus ir skrybėles. Skaitymo iššūkis „Vasara su knyga“ šiemet kviečia pasimatuoti skaitymą ir knygą! Esame įsitikinę: skaitymas tau tinka! Juk 2022 m. į skaitymo skatinimo akciją „Vasara su knyga“ įsitraukė per 30 tūkst. dalyvių, iššūkį įveikė net 22 698 dalyviai, ir jų skaičius kasmet auga.

 Skaityk kaimo, miestelio, miesto ar didmiesčio bibliotekoje

             Nuo birželio 1 iki rugpjūčio 31 d. vykstanti skaitymo skatinimo akcija priimti iššūkį kviečia įvairaus amžiaus ir įvairiais formatais skaitančius dalyvius. Akciją „Vasara su knyga“ koordinuoja Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio, Vilniaus apskričių viešosios bibliotekos bei Lietuvos audiosensorinė biblioteka drauge su Lietuvos savivaldybių viešosiomis bibliotekomis. Taigi, priimti ir įveikti iššūkį padės artimiausia biblioteka.

             Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacijos prezidentės Danguolės Abazoriuvienės įsitikinimu, „Iššūkis „Vasara su knyga“ – puiki priemonė, stiprinanti ryšį su knyga, su kitu žmogumi, skatinanti visuomenės įsitraukimą į skaitymą. Tai tarsi savotiškos varžytuvės, turinčios kilnų tikslą – telkti bendruomenę, skatinančios tobulėti. Smagu, kad į šią akciją įsitraukia vis daugiau kaimiškųjų vietovių skaitytojų. Skaitantis žmogus yra gražesnis, sveikesnis ir emociškai stabilesnis, gebantis įveikti ne vieną iššūkį“.

 Ką skaityti?

             Šiemet akcija pateiks naujovę – skaityti kvies ir įdomiausių bei mylimiausių knygų pasiūlymais dalysis net trys skaitymo ambasadorės, trys menininkės: vaikų amžiaus grupės ambasadorė – Sigutė Ach, paauglių – Ilona Ežerinytė ir suaugusiųjų – Jurga Šeduikytė. „Skaitymas man siejasi su laisvu laiku. Fantazijai išsiskleisti reikia erdvės“, – teigia J. Šeduikytė, ir argi tai nėra puiki galimybė būtent šiai vasarai? O ką ji patartų visai neskaitantiems? „Galite apsiauti bėgimo batelius, įsikišti ausines ir pradėti nuo audioknygos. Arba paprašyti skaitančio draugo, kad duotų paskaityti jam labiausiai patikusią knygą. Man dar labai patinka nueiti į šviežiomis knygomis kvepiantį knygyną ir užklausti, ką rekomenduotų pardavėja. Aišku, prieš tai papasakojus jai, ką pats mėgsti gyvenime ir ko ne“, – siūlo dainininkė, kompozitorė, aktorė ir rašytoja J. Šeduikytė, jau ne pirmus metus raginanti priimti vasaros skaitymo iššūkį.

             Skaitymo ambasadorės knygų rekomendacijas pateiks vasaros pradžioje interneto svetainėje www.vasarasuknyga.lt bei „Vasara su knyga“ „Facebook“ ir „Instagram“ paskyrose.

Penkios užduotys

            Dalyvauti vasaros skaitymo akcijoje paprasta: užsiregistruok svetainėje www.vasarasuknyga.lt ir perskaitęs (-iusi) knygas suvesk jų pavadinimus. Jeigu reikia, paprašyk bibliotekininko pagalbos. Štai kokias užduotis prisieis įveikti nusprendusiems priimti iššūkį:

  1. Perskaityk knygą, kurios pavadinime minimas vietovardis (skaitytojų pasiūlyta užduotis)
  2. Perskaityk knygą, kuri buvo ekranizuota
  3. Perskaityk fantastinę knygą
  4. Perskaityk negrožinę knygą
  5. Perskaityk knygą apie laisvę

            Be skaitymo ambasadorių rekomendacijų, akcijos interneto svetainėje bei socialiniuose tinkluose bus skelbiami ir bibliotekininkų rekomenduojamų knygų sąrašai pagal kiekvieną užduotį.

Skaityk įvairiais formatais

            Negali skaityti knygos tradiciniu formatu? Tačiau tikrai gali priimti iššūkį „Vasara su knyga“!

Skaitytojai, dėl individualių poreikių besirenkantys kitokius skaitymo būdus – garsinę knygą ar kitą jiems patogų skaitmeninį knygos formatą – jau ne pirmus metus dalyvauja skaitymo iššūkyje „Vasara su knyga“, – sako Lietuvos audiosensorinės bibliotekos (LAB), įkūrusios ir administruojančios virtualią biblioteką ELVIS, direktorė Inga Davidonienė. – Tarp šių skaitytojų – žmonės, turintys regos problemų, skaitymo sutrikimą (disleksiją) ar fizinę negalią, dėl kurios negali laikyti knygos, perversti puslapių ar sėdėti. Ir nors ELVIS skaitytojai yra labai „darbštūs“ – per metus vidutinis skaitytojas įveikia net 60 garsinių knygų, o labiausiai atsidavę perskaito ir kelis šimtus – skaitymo iššūkyje dar nė karto nesame laimėję pagrindinio prizo. Bet ELVIS skaitytojams ne prizas yra svarbiausia. Daugelis sako, kad garsinė knyga grąžino skaitymo džiaugsmą ir atvėrė visai kitokias skaitymo patirtis – garsinės knygos galima klausytis išėjus pasivaikščioti, kelionėje ar dirbant nuobodžius buities darbus. „Atsisėdi po kaštonu ir klausai“, sako viena mūsų ištikima skaitytoja.“

           Nors, kaip pažymi I. Davidonienė, LAB yra pajėgi įgarsinti tik 15 proc. visų Lietuvoje išleidžiamų knygų, tad ELVIS skaitytojams knygų pasirinkimas yra kiek mažesnis, nei tiems, kurie gali skaityti įprastas spausdintas knygas, tačiau siekdama didesnio skaitmeninių leidinių prieinamumo, Lietuvos audiosensorinė biblioteka pradėjo įgyvendinti ES finansuojamą projektą „ELVIS – pritaikytų medijų platforma“, tariasi su šalies leidėjais ir tikisi, kad įtraukios leidybos situacija Lietuvoje pagerės.

Įveik iššūkį ir laimėk prizų

            Kai ir kasmet, rengti akciją organizatoriams padeda visas būrys draugų bei partnerių. Pagrindinius prizus šiemet įsteigė įmonė „Hobbyshop“, kuri pasiūlė ir šių metų akcijos naujieną – Stalo žaidimų iššūkį.

            Visi įveikusieji vasaros knygų iššūkį dalyvaus loterijoje, kurios laimėtojų laukia dovanos. O jų nepritrūks, nes akcijai talkina leidyklos „Alma littera“, „Nieko rimto“, „Kitos knygos“, „Vaga“, „Aukso žuvys“, „Terra Publica“, labdaros ir paramos fondas „Švieskime vaikus“, įmonės „Dimo“, Antanukas.lt, „Urtės tekstilė“, „Muilo virtuvė“, „Finaneta“, Pazymetas.lt, „Rūta“, „Lieta dėlionės“, „Kavos draugas“, Patogupirkti.lt.

            Be to, visą vasarą „Vasaros su knyga“ „Facebook“ ir „Instagram“ paskyrose vyks įvairūs konkursai, kuriuose taip pat bus galima laimėti prizų.

            Akcijos draugai – virtuali biblioteka ELVIS, „Biblioteka visiems“, pagrindinis informacinis partneris – LRT.

„Hobbyshop“ stalo žaidimų iššūkis visai šeimai

            Įmonė „Hobbyshop“ vasaros skaitymo akcijos metu surengs stalo žaidimų iššūkį. Paskelbus iššūkio startą, lankytojai bus kviečiami į bibliotekas žaisti žaidimų, žaisdami nusifotografuoti, nuotrauką įkelti į savo socialinius tinklus ir pažymėti atitinkamomis grotažymėmis. Iššūkio pabaigoje bus paskelbti penki nugalėtojai – po vieną iš Vilniaus, Kauno, Panevėžio, Šiaulių ir Klaipėdos regionų, kuriems bus įteikta po asmeninį stalo žaidimų komplektą. Informacija apie stalo žaidimų iššūkio pradžią ir bibliotekų sąrašas bus paskelbtas jau netrukus „Vasaros su knyga“ bei dalyvaujančių bibliotekų „Facebook“ ir „Instagram“ paskyrose.

Skaito visa Lietuva

            Kauno apskrities viešosios bibliotekos Skaitymo skatinimo grupės vadovė Laura Lukoševičiūtė tikisi, kad šią vasarą skaitymo džiaugsmas pasieks dar daugiau žmonių, o juos įkvėpti padės skaitymo ambasadorės Sigutė Ach,  Ilona Ežerinytė ir Jurga Šeduikytė: „Tikimės, jog šis iššūkis bus proga atrasti naujų, įkvepiančių istorijų. O su šių metų naujiena – Lietuvos kultūros tarybos finansuojamu projektu „Metai su knyga“ kviesime skaityti toliau – visus metus!“

            Šiemet pirmą kartą vykdomas projektas „Metai su knyga“ siūlo sezono knygų aptarimus, susitikimus su skaitymo ambasadorėmis bei literatūrines edukacijas visuose Lietuvos kampeliuose.
            L. Lukoševičiūtė primena, kad dalyvaujant skaitymo iššūkyje, verta pasinaudoti nemokama tarpbibliotekinio abonemento (TBA) paslauga – knygą pasiskolinti iš bet kurios viešosios bibliotekos.

            Visa informacija apie skaitymo iššūkį, taisykles, registracijos forma ir karščiausios naujienos – vasarasuknyga.lt, „Facebook“ ir „Instagram“ paskyrose.

            Nuo 2016 m. vasaros metu vykdoma akcija yra LR kultūros ministerijos Skaitymo skatinimo 2019–2024 metų programos dalis.

Skaitymo iššūkio „Vasara su knyga“ organizatorių informacija