„Gamta Šiaurėje“ – bibliotekos lentynose

Atnaujinta: Trečiadienis, 16 lapkričio 2022 15:22 Literatūros paroda

Lapkričio 14–20 d. vyksta Šiaurės šalių literatūros savaitė – kultūros projektas, jau turintis kone trijų dešimtmečių istoriją. 1995 m. Šiaurės šalių bibliotekų asociacija Kopenhagoje surengė konferenciją, kurioje buvo sutarta bibliotekose stipriau propaguoti šiaurietiškumo idėją, puoselėti garsinio skaitymo ir šiaurietišką pasakojimo tradiciją, propaguoti Šiaurės šalių literatūrą ir prisidėti prie skaitymo skatinimo.

Ir štai ši idėja virto tradiciniu renginiu, kasmet sulaukiančiu vis gausesnio dalyvių skaičiaus.
Nuo 1998 m. projektas vykdomas ir visose Baltijos šalyse. Pastaraisiais metais daugiau nei pusė besiregistruojančių įstaigų yra būtent iš jų.
Pagrindiniai Šiaurės šalių literatūros savaitės renginiai – skaitymai vaikams „Auštant“ ir suaugusiems „Sutemų valanda“. Skaitymų idėja – tamsiausiu laiku metuose susiburti prie žvakių šviesos, skaityti ir klausytis istorijų iš Šiaurės šalių autorių knygų.
Lapkričio 14 d. mūsų bibliotekoje vykusiuose skaitymuose vaikams „Auštant“ dalyvavo Paliūniškio pagrindinės mokyklos moksleiviai. Jiems buvo skaitoma šiais metais parinkta knyga – Šiaurės Tarybos Vaikų ir jaunimo literatūros premijai 2022 nominuota „Jei sutiktum lokį“. Vakare, suaugusiems skirtų skaitymų valandą, degant žvakėms ir garuojant karštai arbatai, bibliotekoje skambėjo Patriko Svensono knygos „Apie ungurius ir žmones“ ištraukos.
Šių metų Šiaurės šalių literatūros savaitės tema – „Gamta Šiaurėje“. Šiai temai bibliotekoje parengta literatūros paroda, truksianti ilgiau nei savaitę - iki pat lapkričio 30 d.
Bibliotekos skaitytojai itin mėgsta ir vertina Šiaurės šalių literatūrą. Ir tai nei kiek nestebina – Šiaurės šalys išauginusios ne vieną rašytoją, pelniusį Nobelio literatūros premiją ar kitą prestižinį apdovanojimą. Panašu, kad atšiauri gamta užgrūdina ir subrandina išskirtinius talentus.
Bibliotekos lankytojams siūlomos skaityti knygos: Majos Lunde „Bičių istorija“, Tarjei Vesaas „Ledo rūmas“ ir „Paukščiai“, Kerstinos Ekman „Įvykiai prie vandenų“, Tuvės Janson „Vasaros knyga“, Gretos Thunberg „Lyg degtų namai. Mūsų kova su klimato kaita“, Oddny Eir Ævarsdottir „Virsmas“ ir daugybė kitų.

Šias ir kitas knygas galima užsisakyti ir el. paslaugų portale ibiblioteka.lt

Parengė vyr. bibliotekininkė Skirmantė Petrauskienė