Viena biblioteka – begalė gyvenimų

Atnaujinta: Penktadienis, 22 balandžio 2022 17:09 knygų paroda

Balandžio 23-iąją, sulig Pasauline knygos diena, Lietuvos bibliotekos pradeda Nacionalinę Lietuvos bibliotekų savaitę. Pasaulinės knygos dienos ir profesinės bibliotekininkų šventės proga Panevėžio rajono savivaldybės viešoji biblioteka parengė knygų parodą „Viena biblioteka – begalė gyvenimų“, kurioje skaitytojams pristatomi leidiniai apie knygas, bibliotekas, skaitymą, knygynus, su knygomis susijusius žmones ir... gyvūnus.


Norintiems sužinoti jau 30 amžių trunkančią knygų gamybos istoriją, siūlome daugybės apdovanojimų sulaukusią ispanų rašytojos, Europos mokslų daktarės Irene Vallejo knygą „Knygos gimimas. Kaip užrašytas žodis tapo amžinas“. Pirmą kartą išleista 2019 m., knyga jau sulaukė 40 leidimų ispanų kalba, vertimų į 31 užsienio kalbą, didžiulio skaitytojų ir kritikų pripažinimo bei nemažai apdovanojimų. „Šios knygos puslapiuose kuriama meilės knygoms ir skaitymui atmosfera. Esu tikras, kad šis kūrinys bus skaitomas net ir tada, kai dabartiniai jo skaitytojai jau bus kitame gyvenime“, – taip apie šį leidinį atsiliepia vienas svarbiausių Lotynų Amerikos rašytojų Mario Vargas Llosa.
Nedidelio formato suvenyrinė knygelė Pirmieji pasaulio tautų spausdinti leidiniai – tai žymaus bibliotekininko, bibliografo, bibliofilo Chuano Viktoro Spitrio 25-erių metų darbo rezultatas. 1977 m. sumanęs surinkti informaciją apie pirmąsias pasaulio tautų spausdintas knygas, išsiuntęs 30 laiškų įvairioms respublikoms ir gavęs atsakymus, Ch. V. Spitrys suprato klimpstąs savo paties sumanymuose: paaiškėjo, kad spaudos istorijoje daug atvejų, kai pirmiau išspausdinta ne knyga, o laikraštis, žurnalas, malda, eilėraštis ar vos kelios eilutės; daugelio tautų pirmosios publikacijos išspausdintos svetimose teritorijose arba jas paskelbė kitos tautos atstovai. Tad tik didelė meilė knygoms ir užsispyrimas padėjo autoriui baigti pradėtą darbą.
Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės vienuolynų bibliotekoms ir knygos kultūrai pažinti skirta Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto prodekano, Bibliotekininkystės ir informacijos mokslų instituto docento Arvydo Pacevičiaus monografija Vienuolynų bibliotekos Lietuvoje 1795–1864 m.. Šiame darbe autorius LDK knygos kultūros aspektu nagrinėja, kokią socialinių, kultūrinių ir religinių institucijų visumą minėtu laikotarpiu sudarė vienuolynų bibliotekos. Knygoje atliekama ir skaitymo kultūros 19 a. Lietuvos visuomenėje rekonstrukcija bei tikslinamas vienuolijų, lenkiškos kultūros nešėjų, įvaizdis.
Pasakojimai, kaip knygos teikia paguodą sunkiu metu, padeda mintimis nusikelti į kitą laikotarpį bei vietą ir taip ištverti užgriuvusius sunkumus – dažna grožinės literatūros tema. Tarptautinis ispanų rašytojo Antonio Iturbe bestseleris Mažiausia pasaulio biblioteka pasakoja Ditos Kraus gyvenimu paremtą istoriją apie keturiolikmetę Aušvico bibliotekos saugotoją, perduodančią mums nepaprastos drąsos pamoką – nepasiduoti, neprarasti noro gyventi ir skaityti. Tikrais Antrojo pasaulinio karo meto faktais paremta ir istorija apie meilę, draugystę, šeimą bei knygų galią, Janet Skeslien Charles papasakota knygoje Biblioteka Paryžiuje. Paryžiaus amerikiečių bibliotekos darbuotojų istoriją autorė sužinojo pati dirbdama bibliotekoje, o ja susižavėjusi ir užrašė.
Bibliotekos gyvenimą kartais keičia ne tik žmonės, bet ir gyvūnai, pavyzdžiui, katinas! Istorija, kaip rainas pamestinukas Diujis sugebėjo prikelti mažutę biblioteką antram gyvenimui, pakeisti miestelio gyventojų likimus ir ištraukti miestelį iš krizės, pasakojama Vicki Myron knygoseDiujis irDevyni katino Diujo gyvenimai.
Šios ir daugiau knygų apie knygas – Panevėžio rajono savivaldybės bibliotekos parodoje „Viena biblioteka – begalė gyvenimų“.
Kviečiame užsisakyti knygas el. paslaugų portale ibiblioteka.lt

Parengė Skirmantė Zelenkienė