Rajono bibliotekų sėkmės istorijos atsiskleidė konkurse

Atnaujinta: Penktadienis, 17 gruodžio 2021 14:01

Minėdama veiklos 70-metį, viešoji biblioteka siekė atskleisti bibliotekų, esančių dvylikoje rajono seniūnijų, gerąsias patirtis, kurios prisidėjo prie rajono gyventojų kultūrinio, informacinio švietimo, skaitymo skatinimo, skaitmeninių įgūdžių ugdymo.

Šias veiklos sritis, jų svarbą bendruomenės socialiniame, kultūriniame gyvenime, bibliotekos nagrinėjo dalyvaudamos  konkurse „Bibliotekos sėkmės istorija“. Buvo pristatytos produktyvios veiklos formos, įdomūs renginiai, skatinę gyventojus bendrauti, išbandyti kūrybines veiklas, įsisavinti technologijas. Pandemijos laikotarpiu atrasti nauji, virtualūs bendravimo būdai, palaikant nuolatinį ryšį su savo lankytojais, ir tuo pačiu atrandant naujų. Šiais būdais dalinosi Paliūniškio biblioteka, įtraukus gyventojus į virtualius kūrybos konkursus, knygų pristatymus ir džiaugėsi šiltais skaitytojų atsiliepimais. Savo veiklą virtualioje erdvėje pristatė Smilgių biblioteka: aktyvi ir išradinga bibliotekininkė A.Šalkauskienė čia telkia knygos mylėtojus, krašto istorijos žinovus  diskusijoms, konkursams, talpina gyventojų atsiminimus, organizuoja interaktyvias veiklas. Trakiškio biblioteka savo veikloje akcentavo žymių krašto žmonių pristatymus bibliotekos socialinėje paskyroje. Vaikų neskaitymo problemą nagrinėjo Jotainių biblioteka ir dalinosi sėkmingai taikytais būdais, skatinančiais skaitymą (pokalbiai apie knygas, vaikų sukurtos knygos, skaitymas šeimose ir t.t.).
Linkaučių, Gustonių bibliotekų sėkmės istorijos džiugina ne tik bibliotekininkių estetiškai išpuoselėtomis patalpomis, bet ir  naujų funkcijų aprėptimi: čia įdomus laisvalaikis  ir senam ir jaunam, vyksta kūrybiniai užsiėmimai, skaitmeniniai gyventojų mokymai, vaikų dienos centro veiklos.
Bibliotekos kaip sėkmę įvardija atrastus būdus gyventojams susitelkti bibliotekoje, pagal pomėgius atrasti veiklas, bendrauti:  Katinų bibliotekoje į suburtą klubą „Literatūros paukštė“ noriai renkasi įvairaus amžiaus  gyventojai, o Paįstrio bibliotekoje socialinės reabilitacijos kūrybiniai užsiėmimai džiugina vietos moteris. Aktyvus laisvalaikis vyksta Naujamiesčio bibliotekoje – į projekto „Sveikatos laiptais aukštyn“ veiklas įsijungė net iš aplinkinių - Liberiškio, Puškonių, Lakštingalos, Nociagalos, Berčiūnų kaimų gyventojai. O mėgstantys pamiklinti protą, kartą į savaitę čia renkasi sukurto kryžiažodžių klubo „Mįslė“ dalyviai.
Savo sėkme, suburiant vaikų, jaunimo ir suaugusių grupes sveikatinimo projektams igyvendinti, dalinosi Upytės biblioteka. Vadoklių biblioteka pristatė patirtis, kviečiant atlikėjus, kūrėjus, pristatant parodas savo  bendruomenei, Daniūnų biblioteka - organizuojant mokymus gyventojams. Iš pristatytų konkursui sėkmės istorijų geriausų įvertinimų sulaukė Naujamiesčio, Linkaučių, Paliūniškio bibliotekos, pristatę įvairialypes veiklas skirtingiems įvairaus amžiaus gyventojų poreikiams bei  naujiems lankytojams.
Sėkmės istorijų atskleidimas padėjo kiekvienai rajono bibliotekai  įsivertinti savo veiklas ir toliau  siekti gyventojams suteikti kuo daugiau galimybių savišvietai, tobulėjimui, prasmingam laisvalaikiui. Linkaučių bibliotekininkės I.Milkintienės teigimu, „svarbu, kad žmogus, išėjęs iš bibliotekos, išsineštų informacijos naujieną, gal ir naują įgūdį, paskatinusį galvoti, išmokti, veikti, kurti, ir žinoma, skaityti“.

A.Nedveckienė