Kultūrinės edukacijos vaikams

Atnaujinta: Antradienis, 06 gruodžio 2022 11:55

Lapkričio mėnesį baigiasi projekto „INTERaktyvūs žaidimai: Maminukų akademijos edukacijos“ pagrindinės veiklos, bet Maminukų akademija, gyvuojanti jau šeštus metus, edukacijas, skirtas vaikų skatinimui skaityti knygas, tęs toliau, taigi ir visą baltą žiemą...

Lapkričio 26 dieną bibliotekoje lankėsi Panevėžio „Vilties progimnazijos“ trečiokai. Dar pavasarį ši klasė sukūrė aplikacijas Mato Grigonio aprašyto liaudies žaidimo „Jūrės“ tema. Iliustratorės Ignės Dagilės edukacija su naujomis išraiškos formomis ir technikomis padėjo kitu kampu pažvelgti į liaudies žaidimus. Po susitikimo surengėme mokinių darbų parodą „Ir žuvys skaito“, išleidome atvirlaiškių seriją ir sukūrėme šių metų projekto veiklų plakatą. Todėl malonu buvo, dar kartą susitikti su šia klase ir pasidžiaugti bendrai nuveiktais darbais ir projekto rezultatais. Renginio metu prisiminėme Mato Grigonio biografiją, gaminome lankstukus liaudiškų žaidimų tema, o visą edukaciją sustiprino mobilūs vizualai sukurti pagal rinktinę „200 žaidimų“.
Vaikams buvo smalsu išmaniuoju telefonu patiems išsinagrinėti ant šiuolaikiškai pateiktų faneros aplikacijų QR kodu užkoduotą informaciją. Peržiūrėjus video edukacijas, jiems buvo daug lengviau ir aiškiau išbandyti liaudies žaidimą gyvai, bibliotekos skaitykloje. Mobilūs faneriniai vizualai išplečia edukacijų panaudojimo galimybes. Atsižvelgiant į oro sąlygas, juos galima panaudoti tiek lauke, tiek vidaus edukacinėse erdvėse, vežtis į rajono bibliotekas, bei mokyklas. Mobilumas suteikia galimybę įdomiai, interaktyviai pristatyti pamirštą kraštiečio Mato Grigonio kūrybą.
Projekto dėka, šiemet turėjome ir daug susitikimų su rajono vaikais: Piniavos, Paįstrio, Upytės, Paliūniškio, Tiltagalių.
Nepamiršti jiems savo krašto tradicijų ir kultūros padėjo laisvalaikio studija „Sveiki sveiki“ su liaudiškų žaidimų programa, vaikų liaudies folkloro ansamblis „Sierčikai“ visus užbūręs savo balsų skambesiu ir folkloro pajautimu. Etnomuzikologės Linos Vilienės įgarsintos video edukacijos nusispalvino senoviniais tarmiškais išsireiškimais ir žodžiais. Su keramike Genute Vaičikauskiene prilipdėme, primarginome daugybę švilpynių liaudies žaidimams žaisti ir pagyvinti, o aktorės Kristinos Savickytės pasakojimų edukacija „Pasakiška kelionė“ nukėlė vaikus į svečias šalis: leido paganyti karves Indijoje, atsigerti arbatos Anglijoje, pamokyti vilką, kaip išsikepti duonelę Lietuvoje. Palyginti skirtingas kultūras, atrasti kiekvienos gražiausius elementus ir svarbiausia – gerbti savo krašto tautosaką papročius ir kultūrą.
Projektą ,,INTERaktyvūs žaidimai: Maminukų akademijos edukacijos“ finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Panevėžio rajono savivaldybė.

Parengė vyr. bibliotekininkė L. Žukauskaitė