J. Tumo-Vaižganto ir knygnešių muziejuje – modernus krašto istorijos pažinimas

Atnaujinta: Penktadienis, 10 gruodžio 2021 11:31

Rajono viešosios bibliotekos projekto „Inovatyvus žvilgsnis į krašto istoriją“ veiklos tęsiamos, populiarinant bibliotekos muziejuose saugomą krašto paveldą.

Projekto metu buvo siekiama knygnešystės temą, kaip ypač svarbią tautos istorijos dalį, pateikti kuo platesniam visuomenės ratui, naudojant šiuolaikines technologijas, užtikrinant greitesnį informacijos pasiekiamumą bei patrauklumą.
J.Tumo-Vaižganto ir knygnešių muziejaus unikalumą liudija išlikusi autentiška aplinka bei surinkta archyvinė knygnešystės laikotarpio medžiaga, Garšvių knygnešių draugijos vardą mena netoliese esantis to paties pavadinimo kaimas.
Šiai temai atskleisti buvo sukurta skaitmeninė programėlė – virtualus turas. Ji buvo pristatyta spalio 8 d. muziejuje vykusiame renginyje „Knygnešių keliu“.
Ją galėjo išbandyti visi dalyviai: pasitelkę mobiliuosius įrenginius, kartu su programėlės kūrėjais „Indeform“ atstovais, leidosi į „knygnešio kelionę“ po muziejaus teritoriją. Įveikus visas knygnešio laukiančias kliūtis, buvo galima tapti draugijos nariu ir gauti tai patvirtinantį ženklelį. Skaitmeninė interaktyvi programėlė bus lengvai pasiekiama interneto erdvėje, populiarins Panevėžio krašto istoriją ir kvies atvykti į muziejų.
Renginio metu inovatyviu žvilgsniu į istorinę Vaižganto asmenybę skatino pažvelgti kompozicijos „Vaižgantas – taikusis provokatorius“ atlikėjai – I. Čiužauskaitė, D. Ciunis, J. Vaitelė.
Krašto istorijos tema buvo nagrinėjama ragaujant žolelių arbatą, dalyvaujant Puziniškio muziejaus edukacinės programos pristatyme.
Renginyje dalyvaujantys bibliotekininkai, moksleiviai iš Smilgių gimnazijos bei Upytės Antano Belazaro pagrindinės mokyklos, projekte bendradarbiaujanti Panevėžio rajono bendruomenių sąjungos pirmininkė O. Baltramiejūnienė džiaugėsi, kad renginyje įgytas žinias bus galima naudoti įvairiuose renginiuose, pamokose, susipažįstant su krašto istorija.
Projektą „Inovatyvus žvilgsnis į krašto istoriją“ finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Panevėžio rajono savivaldybė.


Asta Nedveckienė