Kovo 11-ajai - Vasario 16-osios akto signatarų portretų paroda

Atnaujinta: Trečiadienis, 10 kovo 2021 20:06

Panevėžio rajono savivaldybės viešąją biblioteką pasiekė panevėžietės Paulinos Sutkutės piešti Nepriklausomybės Akto signatarų portretai. Ši paroda  - tai unikali  jaunos menininkės dovana Lietuvos Valstybės atkūrimo šimtmečiui. Visi dvidešimt 1918 m. Vasario 16-osios Lietuvos Nepriklausomybės Aktą pasirašiusių  Signatarų sukurti piešimo pieštuku technika, kuri  reikalauja didelio kruopštumo,  tikslumo ir kantrybės.

Paulinai tai kainavo kelis mėnesius įtempto ir atsakingo darbo, bet mergina džiaugiasi rezultatu. „Mano vienas iš tikslų ir buvo, kad tie mano bendraamžiai daugiau sužinotų apie signatarus. Džiaugiuosi, jeigu šituo projektu sudominau bent vieną jauną žmogų pasidomėti mūsų istorija. Gal ta šventė jiems įgaus gilesnę prasmę“, - pristatydama savo pirmąją paroda  kalbėjo Paulina.
Paulina Sutkutė - baigusi Panevėžio dailės mokyklą, žinomos dailininkės Dianos Rudokienės mokinė.  Pamėgusi pieštuku piešimo techniką, sėkmingai ją įvaldė. „Piešti Pauliną mokiau ketverius metus. Nuo pat pirmų dienų ji buvo puiki piešėja. Viena geriausių portretisčių iš visų, kurias teko mokyti. Piešti žmones yra drąsu, piešti žinomus žmones – didelė atsakomybė. Reikia ne tik drąsos, jaunatviško pasitikėjimo, bet ir gebėjimų“, - sakė merginos mokytoja. Porą metų ši unikali paroda keliavo po Lietuvą. Kelią pradėjusi Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės – Bitės bibliotekoje, ilgą laiką viešėjusi sostinėje -  aplankiusi Lietuvos respublikos Seimo rūmus, metus laiko praleidusi Signatarų namuose, eksponuota bibliotekose, grįžo į gimtąjį miestą ir šiuo metu iškabinta Panevėžio  rajono viešojoje bibliotekoje (Beržų g. 50).
Paulina  studijuoia grafinį dizainą Didžiojoje Britanijoje ir į Lietuvą negrįžo, tačiau jos darbai čia, Lietuvoje, ir primena mums žmones, kurių niekada neturėtume pamiršti ir be kurių drąsos,  valios bei ryžto neturėtume to, ką turime šiandien. Neturėtume ir  Kovo 11-osios...
Su paroda susipažinti kviečiame virtualiai....
Tikimės, kad pagerėjus pandeminei situacijai bibliotekos atvers duris ir bus galima gyvai išvysti talentingos menininkės darbus.

Parengė D. Pamerneckytė