Žydų istorijos metams – paroda iš Kraštotyros muziejaus fondų

Atnaujinta: Trečiadienis, 18 lapkričio 2020 14:30 Panevėžio žydų bendruomenės praeitis. Kraštotyros muziejaus kilnojamoji paroda

Panevėžio rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje eksponuojama Kraštotyros muziejaus kilnojamoji paroda „Panevėžio žydų bendruomenės praeitis“ (parodą parengė muziejaus direktorius A. Astramskas ir muziejininkai  J. Gaidelienė, D. Pilkauskas).

Panevėžyje, kaip ir visoje Lietuvoje, iki Antrojo pasaulinio karo gyveno nemažai žydų.  Deja, likimas jiems buvo daugiau nei negailestingas: per karą sunaikinta didžioji tautos dalis. Žydų tautos istorija yra tai, ką privalome žinoti, prisiminti ir saugoti.
2020-uosius LR Seimas paskelbė Vilniaus Gaono ir Žydų istorijos metais. Šiuo sprendimu siekiama puoselėti daugiau negu 700 metų siekiančią Lietuvos žydų istoriją, kaip neatskiriamą Lietuvos istorijos dalį . Kviečiame virtualiai susipažinti su kilnojamąja paroda, kurios stenduose išsamiai pristatoma Panevėžio žydų bendruomenės istorija, religinis gyvenimas, tradicijos, veikusios įvairios  draugijos, atskleidžiamas žydų vaidmuo miesto ekonominiame ir politiniame gyvenime, aprašomas išlikęs  žydų paveldas  mieste ir kt.  Plačiau apie šią ir kitas Kraštotyros muziejaus kilnojamąsias parodas  skaitykite čia.

Parodos fragmentus žiūrėkite virtualioje galerijoje.

Parengė D. Pamerneckytė