Grožio šauklys. Sviatoslavo Rericho reprodukcijų paroda rajono viešojoje bibliotekoje

Atnaujinta: Trečiadienis, 18 lapkričio 2020 14:30 Sviatoslavo Rericho paveikslai

Rerichų šeimos palikimas – tai tūkstančiai paveikslų. Nedidelę  reprodukcijų dalį galima išvysti Panevėžio rajono viešojoje bibliotekoje kur eksponuojama Sviatoslavo Rericho kūryba. 

Prieš gerą pusmetį  čia buvo galima susipažinti su Nikolajaus Rericho, Sviatoslavo tėvo,  reprodukcijomis : veikė  paroda „Grožio keliais“. Didžiulę įtaką Sviatoslavo Rericho formavimuisi turėjo tėvas,  tačiau net augdamas šalia tokio dvasios milžino, menininkas tapo savitu, originaliu ir didžiu dailininku. Sviatoslavo Rericho (1904-1993) kūrybinis palikimas – gausybė neprilygstamo grožio paveikslų, daugybė įkvepiančių straipsnių, plati visuomeninė veikla. Jo paveikslai – tai puikūs peizažai, įspūdingi portretai, gilios filosofinės minties siužetai. Šiose drobėse, kaip ir jo tėvo darbuose, yra tas nenusakomas “kažkas”, kuris suteikia kūriniams nemirtingumą.
Sviatoslavo Rericho devizas kūryboje ir gyvenime buvo: „Visuomet ir visur siekime Grožio!“ Apie savo kūrybą dailininkas  ne kartą yra sakęs: „Kodėl aš ieškau grožio, o ne to, kas negražu ar negatyvu? Visa tai, ką jūs pavaizduojate paveiksle, išlieka ateityje bei daro poveikį kitiems. Gyvenime mes galime nusisukti nuo to, kas negražu, tačiau, kai tai užfiksuojama meistriškai, mes nebegalime nuo to pabėgti.”
Sviatoslavas Rerichas buvo puikus portreto meistras. Tai ypatingai atsiskleidžia jo tapytuose tėvo ir motinos, o taip pat daugelio žymių ir paprastų žmonių portretuose. Jo paveiksluose – ne tik dvasingi ir ypatingai charakteringi žmonių veidai, bet ir ryškios, visada stebinančios, peizažų spalvos.
Dailininkas gimė 1904 metais Sankt Peterburge. Gyveno JAV, ilgą laiką — Indijoje, vedė Deviką Rani — kino žvaigždę, Indijos kultūros veikėją, poeto R. Tagorės vaikaitę. Dailininkas aktyviai dalyvavo kultūriniame visuomeniniame Indijos gyvenime.


Dėkojame Lietuvos Rericho draugijai ir Taikos vėliavos komitetui už parodą ir kviečiame apsilankyti.

Paroda rajono viešojoje bibliotekoje eksponuojama iki kovo 31 d.

Parengė D. Pamerneckytė