Skaitmeninio raštingumo mokymai bibliotekose: sužinoti, išbandyti, suprasti

Atnaujinta: Trečiadienis, 18 lapkričio 2020 14:30

,,Labai džiaugiuosi, kad skaitmeninio raštingumo mokymai vyksta mūsų bibliotekoje”, - sako dembaviškis Jonas, projekto „Prisijungusi Lietuva” skaitmeninio raštingumo mokymų dalyvis.

„Mokymuose išbandžiau visus - ir telefoną, ir planšetę, ir kompiuterį. Galvoju, kad man labiausiai tiktų nešiojamas kompiuteris, nes telefono ir planšetes per maži ekranai, o mano amžius jau garbingas, tai ir matymas ne be toks geras“. Jonas planuoja, kad sugrįžęs užsienyje gyvenantis sūnus padės įsigyti kompiuterį. „Dabar namuose daugiau būnu, tad nešiojamas kompiuteris labai tiks bendrauti, naujienas skaityti ir filmus žiūrėti“, - sako jis.

Panašia patirtimi galėtų pasidalinti ne vienas projekto „Prisijungusi Lietuva” skaitmeninio raštingumo mokymų dalyvis. Daugeliui iš jų mokymai suteikia praktinių žinių, kaip naudotis skaitmeniniu įrenginiu, kaip pirkti, mokėti mokesčius, bendrauti ir bendradarbiauti internetu. Jau daugiau nei 20 tūkstančių Lietuvos gyventojų dalyvavo viešosiose bibliotekose vykstančiuose mokymuose, o iki projekto pabaigos planuojama apmokyti ne mažiau nei 100 tūkstančių suaugusiųjų, vyresnių nei 18 metų. Panevėžio rajono bibliotekose apmokyta per 500 gyventojų.

Viešosiose bibliotekose ir daugelyje jų kaimiškųjų filialų gyventojai gali mokytis ne tik skaitmeninio raštingumo pradmenų, bet ir gilinti jau turimas žinias ir įgūdžius. Yra net 9 programos, kuriose gali dalyvauti pradinių žinių turintys dalyviai: „Būk aktyvus, unikalus ir verslus”, „Efektyvus laiko planavimas ir bendravimas”, „Atsakingas turinio skelbimas internete ir saugus naršymas”, „Inovatyvus savęs pristatymas”, „Skaitmeninių nuotraukų apdorojimas ir saugus dalijimasis”, „Pristatymų rengimas“, „Valstybės paslaugos internetu kiekvienam“, „Sumaniau apsipirkime ir atsiskaitykime internetu“, „Planuokime laisvalaikį internetu“.

Kviečiame ir Jus užsiregistruoti į mokymus! Registruokitės telefonais 8 657 60638, 8 45 58 70 48 El. paštu Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba atvykite į artimiausią biblioteką.

Projektą įgyvendina Informacinės visuomenės plėtros komitetas kartu su partneriais: asociacija „Langas į ateitį“, Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnyba, Lietuvos nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka, Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerija. Projektas finansuojamas Europos regioninės plėtros fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšomis.

Skaitmeninio raštingumo mokymus organizuoja asociacija „Viešieji interneto prieigos taškai“ kartu su partneriais UAB „Baltijos kompiuterių akademija”, Savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacija ir VŠĮ „Informacinių technologijų institutas”.