Svečiuose pas Matą Grigonį

Atnaujinta: Trečiadienis, 18 lapkričio 2020 14:30 Renginio dalyviai

Panevėžio rajono viešojoje bibliotekoje  vyko renginys „Svečiuose pas Matą Grigonį“,  skirtas vaikų literatūros kūrėjo Mato Grigonio 130-osioms gimimo metinėms. Rytmetyje dalyvavo Upytės Antano Belazaro pagrindinės mokyklos pradinių klasių mokiniai.


Literatūros paroda ir skaidrėmis pristatėme M. Grigonį kaip mokytoją, rašytoją, poetą, vertėją, tautosakos rinkėją.
Šiandienos akimis žvelgiant, iš visos gausios M.Grigonio vaikų kūrybos didžiausią išliekamąją vertę turi jo liaudies žaidimų rinkiniai. Vieną rinkinį ,,200 žaidimų‘‘ vyr. bibliotekininkė Lida Žukauskaitė pritaikė nūdienai. Sukūrė lankstinuką, kurį  renginio metu vaikai užpildė savo kūryba. Tokiu būdu buvo išgauta aliuzija į žaidimo išpildymą  3D formatu. ,,Jūrės‘‘ žaidimas ,,išplaukė‘‘ į šios dienos erdves ne tik pasigaminant karpinį, bet ir žaidžiant jį gyvai.
Iš M. Grigonio žaidimų knygos    muziejininkė Irena Lesvičiūnienė vaikučius mokė smagių senovinių žaidimų, o kanklėmis  grojo muziejininkas Audrius Daukša.
Kaip mokinukai atidžiai klausėsi pasakojimo apie M. Grigonį patikrinome viktorina. Mokytojoms įteikėme Mato Grigonio „Dešimt tarpukario Lietuvos pedagoginių įsakymų mokytojams“ (įsakymai išspausdinti „Švietimo darbe“, 1926 m., Nr. 9). Šie įsakymai aktualūs ir šiandieniniams mokytojams.

Parengė Vidmanta Trečiokienė