Projekto dalyviai susipažino su dzūkų krašto tradicijomis

Atnaujinta: Trečiadienis, 18 lapkričio 2020 14:30

Bibliotekos vykdomo projekto „Tautiniai vakarojimai: tradicija ir dabartis“ veiklą pratęsė bendradarbiavimas su projekto partneriais - Tiltų kaimo (Trakų r.) bendruomene.

Grupė projekto dalyvių vyko susipažinti su šio krašto tradicijomis, bendruomenės veikla, kūrybinėmis patirtimis.
Tiltų kaimo bendruomenės valdybos narė, kultūrinės veiklos puoselėtoja Vaiva Neteckienė visus pakvietė į edukacinę pažintį su senojo dzūkų kaimo istorija, architektūra, gyvensena, etnokultūriniu bei kulinariniu paveldu.
Pėsčiomis apkeliavus visą kaimą, buvo įdomu stebėti senąsias gatvinio rėžinio kaimo sodybas, kurios iki šių dienų stengiasi išsaugoti senovinį kiemo išplanavimą. Šis etnografinis kaimas yra įtrauktas į kultūros vertybių registrą.  Įdomus Vaivos Neteckienės pasakojimas  suteikė daug istorinių žinių apie kaimo atsiradimą, jame gyvenusius žmones, papročius, kurie, dėl gyventojų vieningumo,  gyvuoja iki šiol.
Projekto dalyviai aplankė ir veikiančią kaimo biblioteką, kurios ilgametė darbuotoja  Elena Žilinskienė pristatė savo išleistas krašto istorijos knygas. Buvo aptarti skaitymo poreikių ypatumai, pasidalinta bibliotekinio darbo patirtimis.
Bendruomenės namuose projekto dalyvių laukė tikras tautinio  vakarojimo renginys. Visus smagiai nuteikė bendras etnografinis žaidimas –ratelis. Kadangi kaimas garsėja dainomis, audiniais,  pynimo iš lazdyno, žilvičio vytelių amatais, bitininkavimo tradicijomis – visų neįmanoma buvo išbandyti. Dzūkiška daina Vaiva Neteckienė visus pakvietė į tikros „Grikinės babkos“ edukacinį ruošimo procesą. Šis skanėstas gaminamas tik iš vietos produkcijos ir turi kulinarinio paveldo sertifikatą.
Kartu visiems ragaujant  tradicinį šio krašto patiekalą, pasidalinta mintimis ir idėjomis apie bendruomeninės aplinkos kūrimo svarbą,  šviečiamosios veiklos vykdymą, tradicijų išsaugojimą, projektinius sumanymus. Projekto dalyviai sutarė užsimezgusią pažintį tęsti ir ateityje –dzūkų krašto tradicijas pristatyti Panevėžio krašte.

Asta Nedveckienė