Sąjūdžio metais susitiko sąjūdiečiai

Atnaujinta: Trečiadienis, 18 lapkričio 2020 14:31

Prieš tris dešimtmečius Lietuvoje prasidėjęs sąjūdis padėjo pagrindus nepriklausomos valstybės kūrimuisi. Susikūrusi Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio grupė savo veiklą pradėjo rajono viešosios bibliotekos pastate Beržų g. 50 ( tuometiniame rajono kultūros skyriuje ir Rajoniniuose kultūros namuose).

Ta proga biblioteka sukvietė sąjūdžio dalyvius pasidalinti prisiminimais apie šį istorinį laikotarpį. Bibliotekos direktorė Rūta Bagdonienė, kreipdamasi į visus teigė, jog šioje istorijoje yra dar daug tuščių lapų – juos turime pildyti visi ir išsaugoti ateitiems kartoms. Rajono mero pavaduotojas Antanas Pocius džiaugėsi sąjūdiečių reikšmingu indėliu mūsų tautos istorijoje. Apie Sąjūdžio įamžinimą kalbėjo Panevėžio kraštotyros muziejaus darbuotoja Emilija Juškienė. Sąjūdžio laikmetį prisiminę dalyviai teigė, jog tai buvo pats nuostabiausias laikas. Jie stovėjo tėvynės sargyboje, vedini idealizmo. Savo veikloje vadovavosi pagrindiniu šūkiu – valstybė – tauta- kalba. Prisiminimais dalijos  Aldona Mockienė, Vida Butkienė, Gražina Šiler, Jonas Liaučius, Kazys Grabys, Vidmantas Žiemelis, Kęstutis Vaičiūnas ir kt.

Rajono viešoji biblioteka siekia išsaugoti kuo daugiau informacijos apie Sąjūdžio veiklą, todėl renka įvairią medžiagą – nuotraukas, atsiminimus apie vykusius to meto įvykius. Susirinkusiems ši medžiaga buvo pristatyta paruoštuose stenduose.