Dembavos biblioteka organizavo popietę vaikams „Troliai - mistiniai Norvegijos gyventojai“

Atnaujinta: Trečiadienis, 18 lapkričio 2020 14:27

Dembavos biblioteka, atsiliepdama į 2014 m. organizuojamą Šiaurės šalių bibliotekų savaitę „Troliai Šiaurėje“, organizavo popietę vaikams „Troliai - mistiniai Norvegijos gyventojai“. Ši tema buvo pasirinkta todėl , kad Norvegijoje labai populiarūs pasakojimai  ir legendos apie trolius.

Popietės metu moksleiviai klausė pasakojimo apie skandinavų mitologines būtybes - trolius. Vaikams buvo įdomu sužinoti kokios tai būtybės, kur ir kaip jos gyvena, kokios legendos yra kuriamos apie trolius.

Troliai skandinavų mitologijoje vaizduojami žmogaus pavidalo milžinais, gyvenančiais kalnų olose, miškų tankmėse, nepakenčiantys saulės šviesos ir saugantys savo brangenybes. Vėlesnėse folkloro tradicijose troliai asocijuojasi su įvairiomis demoniškomis būtybėmis, taip pat su nykštukais. Trolių esama visokių. Dalis jų yra gana kvailos būtybės, kurias lengva pergudrauti. Kiti troliai yra nieko pikto nedarantys ir mielai padedantys žmonėms. Norvegijoje yra kalnų, miško, trigalvis, karo troliai. Tačiau kitose Skandinavijos šalyse Suomijoje bei Švedijoje mieliausi yra troliai Mumiai. Jie labiausiai patinka vaikams, norintiems pažinti trolių Mumių šalį. Apie pastaruosius švedų-suomių rašytoja Tuvė Janson yra išleidusi ne vieną knygą.

Bibliotekoje yra paruošta rašytojos Tuvės Janson kūrybos paroda.

Renginio metu veikė Dembavos progimnazijos 3 klasės mokinių kūrybinių darbų paroda „Troliai“. Moksleiviai piešė savo vaizduotės trolius /mokytoja Marytė Trinkūnienė/. Vaikų piešinių parodą pristatė ir aptarė Liūdynės kultūros centro Dembavos padalinio vadovė Dainora Venslovienė. Susidomėję rašytojos Tuvės Janson knygos „Troliai Mumiai“ veikėjais, vaikai diskutavo, kokie troliai labiausiai atitinka tikrovę piešiniuose ir kurie labiausiai jiems patinka.

Bibliotekininkė Valerija Paškevičienė