Nepatogus kinas – realybę keičianti dokumentika – rajono viešojoje bibliotekoje.

Atnaujinta: Penktadienis, 21 spalio 2022 11:15 Nepatogus kinas

Panevėžio rajono savivaldybės viešoji biblioteka kviečia įsilieti į dokumentinių filmų festivalio „Nepatogus kinas“ žiūrovų gretas. Spalio 8 - 30 dienomis visus filmus galima nemokamai žiūrėti bibliotekos kompiuteriuose.

Spalio 11,18, 21, 25 ir 27 dienomis pakviesime jus į improvizuotą kino salę, kur bus galima gyvai stebėti kino filmus ir dalyvauti diskusijoje. Nepatogus kinas – tai realybę keičianti dokumentika. „ Mes - nepatogūs, kad įkvėptume tave keisti realybę“,- taip prisistato festivalio rengėjai. Nepatogumus keliame kasmet, neapsiribodami vien rinktiniais dokumentiniais žmogaus teisių filmais. Susitikimai su kino kūrėjais, diskusijos su filmų herojais, žmogaus teisių aktyvistais ir ekspertais – ne ką mažiau svarbi mūsų misijos dalis. Kaip ir filmai alternatyviose erdvėse, VR sesijos, parodos, performansai ir kiti „neformatai“, išlaisvinantys kūrybą, o kartu – ir mus pačius.
Nors nekomerciniai ir nepatogūs, mes esam vienas lankomiausių kino renginių Lietuvoje, kaskart į savo veiklas įtraukiantys daugiau kaip 15 000 žiūrovų. Ir vienintelis tarptautinis dokumentinių žmogaus teisių filmų festivalis Baltijos šalyse. Mes – NEPATOGUS KINAS. Nuo 2007-ųjų, visoje Lietuvoje.“

Šiemetinėje festivalio programoje nugulusios istorijos – netikėtos, įkvepiančios, atviros, drąsios, iššaukiančios, demaskuojančios. „Nepatogaus kino“ pagrindinėje konkursinėje programoje dėl geriausio filmo titulo varžysis 9 filmai. Festivalyje taip pat įvyks dviejų lietuvių kūrėjų filmų premjeros: „Nepatogų kiną“ atidarantis Linos Lužytės „Piknikas Morijoje“ bei režisierių Martos Dauliūtės ir Viktorijos Šiaulytės filmas „Geras gyvenimas“.

Specialiojoje programoje „Like, share, subscribe“ kalbės jaunimas: apie tai, kodėl geidžiamiausia profesija jiems – nuomonės formuotojas arba kodėl susipažinimas internete gali būti netgi nuoširdesnis nei gyvas. Programos „Ekranų galia“ filmai paskatins permąstyti televizijos, interneto ar net pačių filmų įtaką mums mėginant apsispręsti, ko gi reikėtų nekęsti, ką palaikyti ar net kaip geisti. Na, o muzikinės programos filmai pakvies kurti savo taisykles – išsakyti drąsiausias mintis ir šokti taip, lyg niekas tavęs nematytų.

Programų „Tau čia nėra vietos“ ir „Karta po kartos“ filmų veikėjai – trapūs ir pažeidžiami, gyvenantys sudėtinguose istoriniuose kontekstuose ar nedėkingose šeimyninėse aplinkybės, tačiau tuo pačiu jie – itin stiprūs bei atsparūs įvairioms negandoms. O programos „Pati kalta“ filmai iš arčiau pažvelgs į moteris, kurios vis dar dažnai kaltinamos dėl savo nelaimių ir kurios iki šiol priverstos kovoti už teisę valdyti savo gyvenimus.

O jau spalio 11 d. 14 val,. kviečiame visus į pirmąjį bendrą kino seansą improvizuotoje kino salėje – bibliotekos skaitykloje. Žiūrėsime muzikinį filmą “Nothing Compares“ apie dainininkę Sinead O’Connor, kurį pristatys muzikos apžvalgininkas Ramūnas Zelnys.

Visus „Nepatogaus kino“ filmus kviečiame žiūrėti bibliotekos Interneto skaitykloje. Kreipkitės į darbuotojus, jie suteiks prisijungimus prie virtualios kino salės.

Beržų g. 50 LT-36145
Panevėžys

Tel. (8 45) 58 70 50
El. p info@panrbiblioteka.lt
Įstaigos kodas: 190402747

Skaitytojai aptarnaujami:
I–V 10.00–18.00, VI 10.00-16.00
Tel. (8 45) 58 70 48

Renginių kalendorius