Apie knygas ir skaitymą pandemijos metu

Atnaujinta: Trečiadienis, 18 lapkričio 2020 14:30 Harari Y. N. 21 pamoka XXI amžiui

Pandemija keičia mūsų visų gyvenimus.  Gyvename karantino sąlygomis, bendraujame, knygas skaitome virtualiai.
Tačiau, anot M. Buroko, „Labai sunku skaityti tokiu neramiu metu – kažkaip viskas atrodo prėska ir neįdomu...“(15 min). R.Kmita, „Pietario kronikų“ autorius, jam antrina, sakydamas, kad  šiuo metu daugiausia skaitoma informacija ir komentarai apie einamuosius įvykius“. (Ten pat).

Tačiau gyvenimas, privertęs mus ryškiai sulėtinti tempą, nestovi vietoje. Anksčiau ar vėliau situacija stabilizuosis, duris atvers mokyklos, bibliotekos  ir vėl pasiūlys naujų ir ne tik naujų, bet neskaitytų knygų lobynus, laukiančius žingeidžių skaitytojų. Kad galėtumėte iš anksto susiplanuoti skaitinius  pateikiame  keletą teminių apžvalgų. Šįkart  tai bus  knygos ieškantiems atsakymų –  tyrinėjančios šių dienų aktualijas, mokslo naujienas ir prognozuojančios rytojų.

Burnet  Dean. Laimingos smegenys. – Vilnius : Vaga, 2019. – 381 p.
Neurologijos mokslų daktaras, bestselerių autorius ir komikas Deanas Burnettas nepaprastai įžvalgiai ir šmaikščiai pasakoja apie tai, kaip mūsų smegenys sukuria laimės jausmą. Kas verčia smegenis mėgti vienus dalykus ir nemėgti kitų? Ar egzistuoja amžina laimė? Kodėl visur gerai, bet namie geriausia?
Schonburg, Aleksander. Pasaulio istorija išsinešti. – Vilnius : Tyto alba, 2017. – 223 p.
Ši knyga – tarsi espreso kavos puodelis greta storų pasaulio istorijos tomų: lengva, stipri ir gaivinanti. Tokia, kokią norisi (ir reikia) pasiimti kartu dėl intelektualios pramogos. Čia  –  įspūdingiausi žmonijos atradimai, meno kūriniai, čia – pasakojimai apie garsiausius didvyrius ir baisiausius nusikaltėlius. O to, ko šioje knygoje nėra, jums tikriausiai ir neprireiks.
Kolbert Elizabeth. Šeštasis išnykimas : ne vien gamtos istorija. – Vilnius : „Baltų lankų“ leidyba, 2018. – 314 p.
Per pastaruosius pusę milijardo metų planetoje įvyko penki masiniai rūšių išnykimai, kai gyvybės įvairovė Žemėje staiga smarkiai sumenko. Viso pasaulio mokslininkai šiuo metu stebi šeštąjį išnykimą, kuris gali būti pats pražūtingiausias įvykis nuo tada, kai, anot vienos iš teorijų, meteorito smūgis išnaikino dinozaurus. Ir šįsyk nelaimę nešame mes – „homo sapiens“...
Klein, Naomi. Tai viską keičia : kapitalizmas prieš klimatą. –Vilnius : Kitos knygos, 2017. – 503 p.
Tai reikšmingiausia visų laikų aplinkosaugos knyga. Ji pasakoja apie klimato kaitą – svarbiausią dabarties iššūkį žmonijai, ji įspėja ir kviečia veikti, nes žmonija neišliks, jei nepakeis požiūrio ir gyvenimo būdo. Knyga, kurią turi perskaityti ne tik kiekvienas politikas, bet ir kiekvienas išsilavinęs žmogus.
Harari, Yuval N. 21 pamoka XXI amžiui. – Vilnius : Kitos knygos, 2019. – 381 p.
Kodėl liberalioji demokratija išgyvena krizę? Ką rodo Donaldo Trumpo ir į jį panašių politikų iškilimas? Ar Europa turėtų būti atvira imigrantams? Kaip reaguoti į netikrų naujienų (angl. fake news) epidemiją? Kuri civilizacija dabar dominuoja: Vakarų? Kinijos? Islamo? Ar turėtume laukti Trečiojo pasaulinio karo? Kaip elgtis terorizmo grėsmės akivaizdoje? Ko turėtume mokyti savo vaikus? Daugybė klausimų ir daugybė atsakymų šioje knygoje.

Tęsinys – kitą savaitę.

Parengė D. Pamerneckytė

Beržų g. 50 LT-36145
Panevėžys

Tel. (8 45) 58 70 50
El. p info@panrbiblioteka.lt
Įstaigos kodas: 190402747

Skaitytojai aptarnaujami:
I–V 10.00–18.00, VI 10.00-16.00
Tel. (8 45) 58 70 48

Renginių kalendorius