Pagerbtas mūsų kraštietis dailininkas Kazimieras Žoromskis

Atnaujinta: Trečiadienis, 18 lapkričio 2020 14:27 Kristina Žoromskienė

Panevėžio rajono bibliotekoje minint žymaus dailininko K. Žoromskio  šimtąsias gimimo metines, vyko renginys. Į jubiliejinį renginį atvyko menų mokslų daktarė Kristina Miklaševičiūtė-Žoromskienė.

Pristatydama dailininką sakė: „Daugelį metų gyvendamas ir kurdamas priverstinėje emigracijoje, toli nuo Tėvynės, K.Žoromskis niekuomet neprarado vidinio ryšio su Lietuva. Pažinęs Europos muziejų šedevrus, vėliau – moderniojo meno paskatintas naujiems ieškojimams ir atradimams, savo kūryboje išsaugojo lietuvių puoselėjamas dvasines vertybes. Sujungęs geriausius europietiškos tapybos ir savos tautos estetikos tradicijas su Niujorko mokyklos įkvėptomis naujovėmis, dailininkas tyrinėjo optines šviesos sklaidos problemas spalvoje. Jis išplėtė oparto koncepciją ir pasak Prancūzijos meno akademijos generalino sekretoriaus Arno Doteriv (Arnaud d‘Hauterives), sukūrė originalią oparto meno atšaką – unikalų optinio impresionizmo stilių. Jo kūryba – tai savotiškas estetinis tiltas, nutiestas tarp dviejų pasaulio žemynų ir mažytės Lietuvos“.
Dailininko K. Žoromskio atminimas bibliotekoje įamžinamas renkant leidinius, publikacijas apie jį. Šimtosioms kūrėjo gimimo metinėms parengta dokumentų paroda „Žvilgsnis į dailininko pasaulį“.
Bibliotekos direktorė Rūta Bagdonienė pavasarine gėlių kompozicija padėkojo dailininko žmonai už įdomią paskaitą, informaciją apie mūsų kraštietį dailininką K Žoromskį.
Renginyje dalyvavo skulptorius Alfridas Pajuodis, kuris sukūrė skulptūrą, žyminčią K. Žoromskio gimtinę. Smilgių krašto ir atstovai sveikino ir dėkojo Kristinai Žoromskienei, už rūpinimąsi dailininko atminimo įamžinimu.

Beržų g. 50 LT-36145
Panevėžys

Tel. (8 45) 58 70 50
El. p info@panrbiblioteka.lt
Įstaigos kodas: 190402747

Skaitytojai aptarnaujami:
I–V 10.00–18.00, VI 10.00-16.00
Tel. (8 45) 58 70 48

Renginių kalendorius