Lyg degtų namai

Atnaujinta: Trečiadienis, 18 lapkričio 2020 14:30 Thunberg, Greta. Lyg degtų namai

Thunberg, Greta. Lyg degtų namai : mūsų kova su klimato kaita. – Vilnius : Alma littera, 2019.- 302 p.

Knygą „Lyg degtų namai: mūsų kova su klimato kaita“ parašė visa šeima: Švedijos operos dainininkė Malena Ernman, jo vyras aktorius Svante Thunberg bei jų dukterys, jaunesnioji, irgi dainuojanti Beata Ernman ir jos metais vyresnė sesuo Greta Thunberg, pastaruoju metu nepaprastai išgarsėjusi jaunoji kovotoja prieš klimato kaitą.

2018 metų vasara Greta Thunberg tebuvo paprasta , nekalbumu ir drovumu išsiskirianti mergaitė. Dabar jos vardą linksniuoja visas pasaulis. Viskas prasidėjo vieną 2018 m. rugpjūčio rytą, tądien 15-metė Stokholmo moksleivė atsisėdo prie Švedijos parlamento  ir išskleidė plakatą su užrašu „Mokyklos streikas dėl klimato“. Ši knyga pasakoja Gretos ir jos šeimos istoriją.
Tai  istorija apie susidūrimą su krize, kuri, kaip visuomet, ateina nenumatyta. Laimingas dviejų tėvų su dviem dukterim gyvenimas vieną dieną pasikeičia negrįžtamai. Sulaukusi vienuolikos metų, vyresnioji dukra Greta nustoja valgyti ir kalbėti, jaunesnioji su tomis pačiomis bėdomis irgi jau kurį laiką kovoja. Ryžtingai ieškodama tiesos, šeima atranda gilų ryšį tarp savo ir planetos kančių. Priešindamiesi juos užtildyti norinčioms jėgos jie atranda būdus sustiprėti, išgyti ir veikti. Ir tuomet penkiolikmetė Greta Thunberg paskelbia streiką.
Vėliau Greta Thunberg kalbėjo pasaulio lyderių susitikime „World Economic Summit“, Jungtinių Tautų klimato konferencijoje Lenkijoje ir daugelyje kitų vietų. Visais atvejais jos pranešimas buvo toks pats: „Suaugusieji dažnai sako: ateities kartoms turime palikti viltį. Aš nenoriu jūsų vilties. Noriu, kad pradėtumėte panikuoti. Noriu, kad pajustumėte baimę, kurią jaučiu aš. Noriu, kad imtumėtės veiksmų. Noriu, kad elgtumėtės taip, lyg degtų jūsų namai. Nes jie dega.“
Na, o knygoje „Lyg degtų namai: mūsų kova su klimato kaita“ parodomas šio pranešimo atsiradimo kelias.