Karo dienoraščiai 1939-1945

Atnaujinta: Trečiadienis, 18 lapkričio 2020 14:30 Lindgren, A. Karo dienoraščiai 1939-1945

Lindgren, Astrid. Karo dienoraščiai 1939-1945. – Vilnius : [Garnelis], 2018. – 293 p., iliustr.

Žymiausios vaikų rašytojos Astridos Lindgren „Karo dienoraščiai, 1939-1945“ yra Antrojo pasaulinio karo metais rašyti asmeniniai dienoraščiai. Tik po autorės mirties ir ilgai trukusių svarstymų A. Lindgren šeima sutiko išleisti šiuos prisiminimus, kuriuose be jautrių ir svarbių įžvalgų apie karą gausu asmeninio rašytojos gyvenimo detalių.

Dar prieš tapdama visame pasaulyje žinoma vaikų rašytoja, Astrida Lindgren rašė apie karo žiaurumus. Antrojo pasaulinio karo pradžioje Astrida Lindgren su šeima gyveno Stokholme. Jos to meto dienoraščiai pateikia išskirtinį ir jautrų pilietės, moters, motinos požiūrį į viską niokojantį karo konfliktą.
Karo metais A. Lindgren užpildė septyniolika užrašų knygelių, kuriose klijuodavo laikraščių straipsnius, maisto kuponus ar to meto skrajutes.
Rašytoja  kalba apie ne tik apie globalius karo įvykius ir Švedijos neutralitetą, bet ir fiksuoja savo šeimos džiaugsmus ir skausmus, maisto ir drabužių kainas, vaikų ligas, sutuoktinio išdavystes. Nepaisant skaudžių ir sudėtingų išgyvenimų tiek asmeniniame gyvenime, tiek šalies mastu, rašytojos kūryboje jau tuomet buvo justi šiek tiek humoro ir ekscentriškumo, kurie po to padėjo parašyti išskirtines, visa pasaulį sužavėjusias knygas vaikams.

Astrid Anna Emilia Lindgren (1907– 2002 m.) – žymi švedų vaikų rašytoja. Dauguma jos parašytų knygų yra išverstos į 100 kalbų ir išleistos daugiau nei 100 šalių. Astrida Lindgren užaugo Neso miestelyje, netoli Vimerbio, Smolande. Baigusi mokyklą pradėjo dirbti vietinėje Vimerbio laikraščio redakcijoje.  1941 m. rašytoja su  šeima persikėlė į apartamentus, pro kurių langus matėsi vienas didžiausių Stokholmo parkų. Ten gyveno iki pat mirties. Po jos mirties Švedijos vyriausybė įsteigė Astridos Lindgren premiją. Tai didžiausias pasaulyje piniginis apdovanojimas vaikų ir jaunimo literatūros kūrėjams bei populiarintojams.

Turinys