Tuk tuk širdis

Atnaujinta: Trečiadienis, 18 lapkričio 2020 14:30 Borstel, J. H.von. Tuk tuk širdis

Borstel, Johannes Hinrich von. Tuk tuk širdis : viskas apie svarbiausią mūsų organą. – Vilnius : Briedis, 2018. – 301 p.: iliustr.

Netikėtai ir šmaikščiai susipažinti su širdimi kviečia knyga „Tuk tuk, širdis. Viskas apie svarbiausią mūsų organą“. Jos autorius vokiečių kardiologas paramedikas Johannes Hinrich von Borstel  pagarbiai, šmaikščiai ir su meile pasakoja apie vieną svarbiausių  mūsų organą – širdį.
Ar kada susimąstėte, kad žmogaus kraujotakos sistema primena greitkelį? Ar tikrai nekenkia „tik viena“ cigaretė? Kaip reaguoja širdis, jei vartojame alkoholį ar kasdien pietaujame greito maisto užkandinėse?

Gydytojas pateikia nemažai pavyzdžius iš savo medicininės patirties. Tai ne „sausas“ anatomijos vadovėlis, bet vaizdingas pasakojimas, ką širdis veikia visą dieną, visą naktį ir visą gyvenimą.
Knygoje autorius pasakoja  kokios organizmo ligos daro įtaką širdies veiklai, ką reiškia padidėjęs pulsas ir aukštas kraujospūdis ir kokia jų pasekmė. Autorius svarsto net tai, kaip „drugeliai“ pilve plasnodami „kutena“ širdį? Kodėl širdis nemėgsta per ilgo miego, bet kaip ir jūs mėgaujasi „sportu“ miegamajame? Tačiau svarbiausia, kad  charizmatiškasis kardiologas dalijasi įžvalgomis ir patarimais, kaip sveikai maitinantis sustiprinti širdį bei paprastais būdais išvengti širdies ligų ir džiaugtis ilgu gyvenimu.
Knygos autorius J. H. von Borstel savo medicininę karjerą pradėjo dirbdamas greitosios pagalbos paramediku. Susidomėti kaip veikia žmogaus širdis jį paskatino senelio istorija – šis mirė nuo širdies smūgio. J. H. von Borstel pasakoja, kad jam tada pasirodė neįtikima, kaip tokį stiprų vyrą, policijos viršininką, galėjo pakirsti kelių milimetrų krešulys kraujagyslėse. Rašydamas knygą, autorius rado laiko studijuoti mediciną, rengti savo disertaciją ir dalyvauti mokslo renginiuose. Šiuo metu jis ir toliau gyvena su savo bičiuliais nuomojamame bute, o vieną savaitgalį per mėnesį leidžia su mama. Autorius išsisukinėja nuo klausimo, ar sulauksime knygos tęsinio, bet nesako ir griežto „ne“.

Turinys