Adata

Atnaujinta: Trečiadienis, 18 lapkričio 2020 14:30 Melnikas, Jaroslavas. Adata

Melnikas, Jaroslavas. Adata : [romanas]. – Vilnius : Alma littera, 2019. - 430 p.

„Adata“ – naujausias rašytojo Jaroslavo Melniko detektyvinis romanas. Šiuo kūriniu rašytojas bando prisijaukinti detektyvo žanrą ir atiduoti duoklę Lietuvai. Veiksmas  vyksta Vilniuje. Rašytojas siekia ne tik užminti detektyvinę mįslę - kas yra nusikaltėlis, bet ir svarsto egzistencinius klausimus, kalba apie bendražmogiškus dalykus: gerumą, žmogiškumą, meilę.

Ant Vilniaus centre stovinčio Trijų kryžių kalno rastas nužudytos jaunos moters kūnas. Ant merginos kaktos paliktas negyvas balandis, kairįjį petį žymi raudonos papūgos tatuiruotė, kairė krūtis atrodo deformuota. Virš kūno danguje sklendžia erelis. Ar tai tik sutapimas, ar tai ką nors reiškia?.. Nusikaltimą tirti imasi patyręs policijos komisaras Algimantas Butkus. Jo asmeninis gyvenimas griūva, sveikata šlubuoja, o nužudymas reikalauja nemenkų pastangų. Jaunos moters mirtis taps kone didžiausias jo karjeros iššūkiu. Ar pavyks komisarui surasti žudiką? Lietuvių skaitytojai Jaroslavą Melniką pažįsta kaip siurrealistą ir fantastą, kurio knygose netrūksta absurdiškų tikrovės atspindžių. Romanas „Adata“ - naujas kūrybinio kelio bandymas.
Rašytojas atskleidžia, kad už psichologinius veikėjų portretus ne mažiau svarbi ir romano veiksmo vieta. Socialinis fonas, klimatas, landšaftas – tai skiriamieji skandinaviškų trilerių požymiai, pelnę jiems pripažinimą visame pasaulyje. Šią formulę rašytojas taiko ir romane „Adata“. Ar pavyks perkelti skandinaviško trilerio struktūrą į kalvotą lietingą Vilnių?
Romaną „Adata“ lietuviai skaitys kartu su prancūzais – romanas tuo pat metu pasirodo ir Prancūzijoje.

Turinys