Paslapčių bokštas

Atnaujinta: Trečiadienis, 18 lapkričio 2020 14:30 Hore, R. Paslapčių bokštas

Hore, Rachel. Paslapčių bokštas : romanas. – Vilnius : Tyto alba, 2018. – 501 p.

Paslaptys turi savybę išaiškėti, o praeitis – gyventi prisiminimuose. Lietuvių jau pamėgtos autorės Rachel Hore naujajame romane „Paslapčių bokštas“ kelių šimtmečių senumo praeitis atgyja prikaustančioje šeimos ir meilės istorijoje.
Antikvarinių knygų vertintoja Džudė išvyksta iš Londono ir imasi svajonių darbo. Jos užduotis – ištirti ir įvertinti viename Norfolko dvare gyvenusio, vienišo XVIII amžiaus astronomo Entonio Vikamo palikimą – rankraščius ir įrankius. Tai nėra tik darbas, senos knygos – Džudės gyvenimo aistra.

Sunkius laikus išgyvenanti Vikamų šeima buvo  priversta parduoti astronomo darbus, žemes ir seną bokštą, kuris buvo pastatytas kaip observatorija. Astronomas Entonis Vikamas su savo įdukra Estera bokšte stebėdavo žvaigždes ir darydavo nuostabiausius atradimus.
Džudė dabar Londone, tad vizitas sename kaimo dvare sugrąžina jai vaikystės prisiminimus. Susitikimas su bokšto papėdėje gyvenančiu rašytoju bei įvairios  pamažu iš amžių glūdumos išnyrančios šeimos paslaptys ir keisti sutapimai kelia Džudei vis didesnį nerimą. Jos šešerių metų dukterėčią ima persekioti toks pat košmaras, kokį ji pati sapnuodavo vaikystėje: ji bėga per tamsų mišką ir šaukia savo mamą.
Ar įmanoma, jog sapnai paveldimi ir keliauja iš kartos į kartą? Kokias dar paslaptis saugo senas bokštas? Kaip gali būti prieš kelis šimtmečius gyvenusio astronomo likimas susijęs su jos dukterėčia? Ar Džudei pavyks atskleisti paslaptis, kol dar ne per vėlu?