Apleisties dienos

Atnaujinta: Trečiadienis, 18 lapkričio 2020 14:30 Ferrante, E. Apleisties dienos

Ferrante, Elena. Apleisties dienos : [romanas]. – Vilnius : Alma littera, 2019. – 198 p.

Olgos ir Mario šeimai nieko netrūko – gražūs namai, augantys vaikai, meilūs bučiniai, nuoširdus juokas. Ir staiga lyg iš perkūnas iš giedro dangaus - vyras praneša paliekantis šeimą. Jokio paaiškinimo. Jokios užuojautos. Jokio gailesčio. Niekas negali paguosti Olgos, trokštančios tik vieno - kad viskas būtų kaip anksčiau. Bet ji slapčia žino, jog tai – neįmanoma.

Šoko ištikta moteris pamažu pradeda skęsti depresijos ir neapykantos liūne, kol, galiausiai, atsiduria ant beprotybės slenksčio.
Romanas „Apleisties dienos“ prasideda ir baigiasi ramiai, tačiau ši ramybė apgaulinga ir netikra, kaip ir iliuzinė Olgos šeimos idilė. Už jos slepiasi nutylėti klausimai ir neišsipildę norai, neišsakyti žodžiai ir nustumti poreikiai. Visą gyvenimą bandžiusi įtikti vyrui ir vaikams, tramdžiusi save, patogi visiems, tik ne sau – kokia viso to kaina?
Olga virsta bejausme abejinga būtybe, klaidžiojančia taip ir nepamilto miesto gatvėmis. Galiausiai, vidurvasarį ji užsidaro tarp keturių savo namo sienų ir supranta, kad niekada nebegalės džiaugtis gyvenimu kaip anksčiau. Ar Olga įveiks savo demonus?
Tai vienas iš nedaugelio atvejų, kai literatūroje taip išsamiai ir nuodugniai nagrinėjamos motinystės bei buvimo moterimi temos. Šis romanas - tai iššūkis visuomenės grindžiantiems stereotipams.
Neapolio „ambasadorė“, paslaptingoji rašytoja Elena Ferrante visame pasaulyje išgarsėjo kaip „Neapolietiškos sagos“ autorė. 2002 m. pasirodęs kūrinys „Apleisties dienos“ – vienas iš ankstesnių jos romanų. Šis pasakojimas - tai žvilgsnis į išduotos ir paliktos moters kenčiančią sielą.