Anglė su dviračiu

Atnaujinta: Trečiadienis, 18 lapkričio 2020 14:30 Decoin, D. Anglė su dviračiu

Decoin, Didier. Anglė su dviračiu : romanas. – Vilnius : Alma littera,  2019. – 270 p.

Viskas prasideda nuo indėnų žudynių Pietų Dakotoje 1890 metais iškart po Kalėdų. Džeisonas Flaneris, anglų fotografas apsiima globoti trejų metų mergaitę, kurios motina buvo nužudyta tų skerdynių metu. Jis ketina palikti Emilę našlaičių prieglaudoje, nes netrukus išvyks į Angliją. Vis dėlto jie iškeliauja kartu ir atvyksta į dvarą  Jorkšyre.

Aplinkiniai turi savų minčių ir juos dominančių  klausimų - ar Džeisonas ją įsivaikino, ar pagrobė? Ar kas nors atvyks jos ieškoti? Vietinis policininkas netgi pradeda tyrimą. Džeisonas supranta, kad jei jis nori indėnų kilmės Emilei suteikti tapatybę, dokumentus ir socialinę padėtį, jis neturi kito pasirinkimo, tik ją vesti. Nuo savo šaknų atskirtai, į gražuolę išaugusiai Emilei Amerikos prerijų mustangą  atstoja tų laikų technikos naujovė – dviratis, gautas vestuvių proga.
Džeisonas net negalėjo įsivaizduoti, kaip ši dovana pakeis Emilės likimą. Iš pradžių ji važinėjosi po kelias valandas, tada dienas, o galiausiai ir naktimis. Ant dviračio ji praleidžia vis daugiau laiko, kol galiausiai keliaudama atranda naują  magišką pasaulį.
Kaip tik tuo metu Anglijoje gyvena seras Artūras Konanas Doilis... Ir įsipainioja į  šią fantastišką istoriją.  Kaip tik pačiu  laiku.
Autorius tiesiog  panardina skaitytoją į istoriją, kuri kartais atrodo visiškai neįtikėtina, tačiau drauge ir tokia pažįstama. „Anglė su dviračiu“ slepia savyje tūkstančius paslapčių ir tūkstančius lobių.

Didier Decoin (g. 1945 m.) – prancūzų rašytojas ir scenaristas. Jis yra 27 romanų autorius, 1977 m. buvo apdovanotas prestižiškiausia šalies Gonkūrų literatūros premija. Tai antroji autoriaus knyga, išleista lietuviškai.