Kelyje

Atnaujinta: Trečiadienis, 18 lapkričio 2020 14:30 Ever, L. Kelyje

Ever, Lina. Kelyje : 100 000 žingsnių su kunigu Algirdu Toliatu. – Vilnius : Tyto alba, 2018. – 325 p. : iliustr.

Knygoje -  trijų skirtingų asmenybių kelionė į kalnus, kurios metu aptariami svarbiausi žmogiškosios egzistencijos, tikėjimo ir moralės klausimai.
Tai  piligriminės kelionės dienoraštis, kuriame atgyja penkios kalnuose praleistos dienos. Kunigas Algirdas Toliatas, rašytoja Lina Ever ir fotografas Algimantas Aleksandravičius, penkias dienas ėjo piligriminiu Saksonijos Dailininkų keliu.

Jį  buvo pamėgę romantizmo dailininkai – dėl jų šis kalnų maršrutas ir  vadinamas Dailininkų keliu (Malerweg). Žygio metu  trijulė įveikė 65 km ir nuėjo per 100 tūkst. žingsnių, svarstydami, kas yra sąmoningas gyvenimas ir ieškodami atsakymo į klausimą kam žmogui apskritai reikalinga kelionė – tiek fizinė, tiek dvasinė.

Apie visus kelionės epizodus knygoje kalbama atvirai – pasakojama apie kasdien patirtus įspūdžius ir nuotykius, nenutylint apie nuovargio paskatintus konfliktus, nepatogumus ir baimes. Knygoje publikuojami Linos Ever tekstai ir Algimanto Aleksandravičiaus fotografijos atgaivins Vokietijos gamtos ir žmonių papročių grožį. Galbūt jie suvilios ir jus į žygį, o knyga „Kelyje: 100 000 žingsnių su kunigu Algirdu Toliatu“ taps jūsų kelionės pradžia.

Kunigas Algirdas Toliatas puikiai visiems pažįstamas dvasininkas. Yra išleidęs jau dvi pamokslų knygas, kurios puikuojasi geriausiai parduodamų leidinių dešimtukų viršūnėse. Baigęs Vilniaus kunigų seminariją, jis studijas tęsė Prancūzijojes ir Italijoje. 2013 m. jis buvo paskirtas Lietuvos policijos vyriausiuoju kapelionu.
Knygos bendraautorė – Vokietijoje gyvenanti žurnalistė, tinklaraštininkė ir rašytoja Lina Ever, yra sukūrusi keturis romanus.
Į varginančią kelionę Saksonijos Šveicarijoje Lina Ever ir Algirdas Toliatas įkalbėjo leistis ir žymų fotomenininką Algimantą Aleksandravičių. Jo fotografijos yra išleistos daugiau kaip 10 autorinių knygų, o jo personalinės parodos skaičiuojamos dešimtimis. Algimantas Aleksandravičius – Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas ir Lietuvos fotomenininkų sąjungos Garbės narys, jo kūryba įvertinta ir kitais reikšmingais Lietuvos bei užsienio apdovanojimais.

Turinys