Motinos pienas

Atnaujinta: Trečiadienis, 18 lapkričio 2020 14:30 Ikstena, N. Motinos pienas

Ikstena, Nora. Motinos pienas : romanas. – Vilnius : Tyto alba,  2019. – 190 p.

Romanas „Motinos pienas“ – sukrečiantis vienos garsiausių latvių rašytojų Noros Ikstenos pasakojimas apie sovietų režimą ir to režimo poveikį žmogui. Šioje istorijoje atsiskleidžia trijų kartų moterų nerimas, baimė, pastangos mylėti ir išgyventi. Trys  moterys – senelė, dukra, anūkė. Tai istorija  apie nemeilę, kuri yra kaip išsigelbėjimas, apie aplinką, kur nuodais virsta viskas – netgi motinos pienas. 

Tai moterų romanas: vyrai čia tik šmėkšteli, palikdami blankų pėdsaką.
Pagrindinė romano veikėja – gydytoja, tremtinio duktė. Ji stengiasi puoselėti savo pašaukimą – gydyti žmones. Tačiau ne viskas paprasta, kai valstybė kišasi net į asmeninį žmogaus gyvenimą. Pirmiausia iš jos atimama profesinė ateitis, tuomet tapatybė ir galiausiai ryšys su dukra. Gyvenimas atokiame Latvijos kaime augina jos vienatvę ir izoliaciją nuo išorinio pasaulio. Ar pavyks jai su dukra grįžti į Rygą, kai ten prasidės politiniai pokyčiai?
Pasakojimas, apimantis  laikotarpį nuo 1969 iki 1989 metų,  atskleidžia  griaunamąją sovietinio režimo jėgą. Kaip giliai tas režimas buvo įleidęs šaknis visose Baltijos šalyse ir kaip sėkmingai jis dusino žmones – po vieną, šeimomis, giminėmis, kartomis...
Nora Ikstena (g. 1969 m.) – viena žymiausių ir įtakingiausių šiuolaikinių latvių rašytojų, eseistė. Yra parašiusi 16 knygų, apdovanota daugybe svarbiausių Latvijos literatūrinių premijų, taip pat pelnė Baltijos Asamblėjos premiją.