Kaktusų gyvatvorė

Atnaujinta: Trečiadienis, 18 lapkričio 2020 14:30 Rabinyan, D. Kaktusų gyvatvorė

Rabinyan, Dorit. Kaktusų gyvatvorė: [romanas]. – Vilnius: Sofoklis, 2018 – 382 p.

Viena žinomiausių Izraelio rašytojų Dorit Rabinyan sukūrė kontraversišką ir sukrečiančią istoriją „Kaktusų gyvatvorė“, kurioje pasakoja apie moters iš Izraelio ir vyro iš Palestinos meilę. Jie susitinka vėjuotą rudens popietę Grinvičo rajone, Niujorke, ir visai to nenorėdami pajunta nepaprastą trauką. Hilmis – charizmatiškas, gražus ir talentingas jaunas menininkas iš Palestinos. Liat – karjeros siekianti studentė, besimokanti vertimo ir ketinanti jau ateinančią vasarą grįžti namo.

Nepaisant to, kad abu žino, jog jų meilė gali būti tik laikina, kad ji apskritai įmanoma tik toli nuo jų konfliktuojančių šalių, jie leidžiasi į jaudinantį nuotykį ir atveria vienas kitam širdis.
Kartu jie tyrinėja miestą, juokiasi, fantazuoja ir ilgisi namų. Bet tas nevaldomas džiaugsmas, kurį jie vienas kitame pažadina, negali išpirkti Liat jaučiamos kaltės. Ji graužiasi, kad slepia Hilmį nuo savo šeimos Izraelyje ir nuo savo draugų žydų Niujorke. Artėjant išvykimo laikui, o meilei tik gilėjant, Liat turi apsispręsti, ar ji pasiryžusi rizikuoti nutolti nuo savo šeimos, bendruomenės ir net savęs dėl meilės vienam vieninteliam vyrui.

Izraelio švietimo ministerijos uždraustas Dorit Rabinyan romanas „Kaktusų gyvatvorė“ sutalpina savyje daugybę istorijų.

Dorit Rabinyan (g. 1972 m.) – Izraelio rašytoja ir scenaristė. Gimė Irano žydų šeimoje, yra išleidusi tris romanus, iš kurių du verčiami į užsienio kalbas. Knyga „Kaktusų gyvatvorė“ sukėlė daug diskusijų ir prieštaravimų – Izraelio švietimo ministerija neleido knygos įtraukti į moksleivių literatūros sąrašus, tačiau tai tik dar labiausi padidino susidomėjimą šiuo romanu.