Natūralus rauginimas

Atnaujinta: Trečiadienis, 18 lapkričio 2020 14:30 Šidlaitė, I. Natūralus rauginimas

Šidlaitė, I. Natūralus rauginimas.- [Vilnius] : Dvi tylos, [2017]. – 233 p. : iliustr.

Tradicinėje lietuvių virtuvėje visuomet buvo gausu raugintų maisto produktų, tačiau detalios ir aiškios informacijos bei susistemintų receptų iki šiol neturėjome. „Natūralus rauginimas“ – tai pirmoji lietuviška knyga, apžvelgianti tiek tradicinį, tiek šiuolaikišką rauginimą.

Knygos „Natūralus rauginimas“ autorė Ieva Šidlaitė iš pradžių rauginimu domėjosi tik todėl, kad pati gyvendama tarp miškų ir pievų norėjo paįvairinti mitybą ir išbandyti naujoves. Jai buvo ypač smalsu, kaip rauginimui galima naudoti laukinius augalus, žoleles ir tai, kas auga aplinkui. Sukaupusi patirties ir išbandžiusi daugybę rauginimo būdų ir receptų, ji sumanė pasidalinti žiniomis.
Pasak knygos autorės, lietuviai niekada nebuvo nustoję valgyti rauginto maisto. Jis mums labai įprastas ir visuomet atrodė paprastas ir lengvai paruošiamas.
Vis dėlto autorė tikina, kad pats rauginimas dažnai labai netikėtas ir neprognozuojamas procesas, todėl ji labai sunkiai prisivertė pateikiamuose receptuose nurodyti produktų kiekius. Ne tik kiekiai, bet ir produktų kokybė, aplinkos temperatūra, mėnulio fazė, rauginimo laikas ir daugybė kitų veiksnių gali paveikti galutinį rezultatą. Todėl I. Šidlaitė ragina nebijoti išbandyti naujovių ir nenusivilti po pirmos nesėkmės.

Knyga patraukliai iliustruota.

Turinys