Lietuvos bažnyčios regalijos. Ženklai ir žmonės XIX-XX a.

Atnaujinta: Trečiadienis, 18 lapkričio 2020 14:27 Kavaliauskas V. Lietuvos bažnyčios regalijos

Kavaliauskas, Vilius.  Lietuvos bažnyčios regalijos. – [Vilnius]: Dirva, 2012. – 297 p.: iliustr.

"Lietuvos bažnyčios tarnybiniai kryžiai jau savaime yra unikalios regalijos. Bet tyrinėti jas nepaprastai sunku, – pasakoja kolekcininkas Vilius Kavaliauskas.- Iki Antrojo pasaulinio karo gyvavo taisyklė, kad po prelato ar kanauninko mirties kryžių reikėjo grąžinti kurijai. Todėl šie gražūs juvelyriniai dirbiniai beveik nepateko į muziejus, nebuvo jų ir kolekcininkų rinkoje.

Karas ir bažnyčios persekiojimas tarybiniais metais pakeitė situaciją. Be to, ir Vatikano Antrasis susirinkimas daugeliui vyskupijų rekomendavo jau nebenaudoti šių regalijų. Lietuvoje kapitulos kryžiai ligi šiol naudojami tik dviejose vyskupijose – Panevėžio ir Vilkaviškio, tačiau palaipsniui ši tradicija traukiasi iš gyvenimo“.

Lietuvos bažnyčios regalijos buvo gaminamos iš aukso, sidabro ar bronzos Sankt Peterburgo, Maskvos, Varšuvos ir Miuncheno juvelyrų dirbtuvėse. Kryžių tiražai buvo riboti – į kapitulą buvo skiriama nuo 6 iki 12 dvasininkų. Šiuos kryžius nešioję žmonės buvo garsios asmenybės – rašytojai, muzikai, mokslininkai. Jų nuopelnai pavertė distinktorijas svarbiais Lietuvos istorijos ir kultūros paminklais.

Albume 500 iliustracijų, lietuvių ir anglų kalba, santrauka anglų, rusų ir lenkų kalbomis.

Turinys