Projekto veiklos vedė Vaižganto link

Atnaujinta: Trečiadienis, 18 lapkričio 2020 14:30

Rajono viešoji biblioteka, nuo kovo mėnesio vykdžiusi projektą, skirtą Juozo Tumo-Vaižganto 150-osioms gimimo metinėms, pristatė baigiamąsias veiklas. Projekto komanda įvertino poveikio rezultatus, aptarė projekto tęstinumo galimybes.


Projekto metu buvo siekiama kuo daugiau rajono gyventojų įtraukti į krašto istorinį kultūrinį pažinimą – skaitant Vaižgantą, aplankant jo memorialines vietas, dalyvaujant renginiuose.
Dalyviams didelį įspūdį paliko Juozo Tumo-Vaižganto ir knygnešių muziejuje vykęs renginys „Ateina Vaižgantas nuo Vadaktėlių“, skaitymai Naujamiestyje su teatro ir muzikos atlikėjais. Aplankyta Vaižganto gimtinė – Svėdasų kraštas, memorialinis muziejus-butas Kaune.
Baigiamajame renginyje buvo pristatyta projekto metu fotomenininko Gintaro Lukoševičiaus sukurta fotoparoda „Kultūros atodangos“. Parodoje, šiuo metu eksponuojamoje viešojoje bibliotekoje iki gruodžio 20 dienos, galima pasigrožėti Panevėžio kraštovaizdžiu, gamta, kuri buvo taip artima Vaižganto kūryboje.
Renginio dalyviams buvo pristatyta sukurta nauja edukacinė programa „Vaižgantas – linų ir kanapių dievas“, kurioje į J.Tumą pažvelgta per jo pasirinktą slapyvardį, kilusį iš lietuviškos tautosakos.
Programos dalyviai minė mįsles, dainavo dainas, susipažino su senaisiais lietuvių augalais – linais ir kanapėmis, ragavo patiekalus iš jų.
Projekto metu sukurta edukacinė programa papildys Juozo Tumo-Vaižganto ir knygnešių muziejaus veiklas ir kvies lankytojus tęsti pažintį su krašto istorijoje žymę palikusiais įvykiais ir asmenybėmis.
Projektą „Kultūriniai susitikimai: Vaižganto link“ rėmė Lietuvos kultūros taryba, Panevėžio rajono savivaldybė.
Parengė A.Nedveckienė