Bibliotekoje – Rūtos Vyšnios knygos „Vandenynas ir Žaliamėlė“ muzikinis pristatymas

Atnaujinta: Trečiadienis, 18 lapkričio 2020 14:30 Rūta Vyšnia

Lapkričio 21 d. 16 val. Panevėžio rajono viešoji biblioteka kviečia į susitikimą su neeiline asmenybe – Rūta Kotryna Vyšniauskiene (Rūta Vyšnia), šiemet išleidusia retam žanrui priskiriamą kūrinį – filosofinę mitologinę pasaką „Vandenynas ir Žaliamėlė“.

„Kiek prisimenu save, tai visada aš su daina arba su knyga rankose. Tad dabar papasakosiu apie vieną man ypatingą knygą bei kaip ji gimė…“ prisistato autorė.  „Esu Rūta Vyšnia. Esu lituanistė ir etnomuzikologė, todėl mano šerdį sudaro žodis ir muzika. Skambu aš sutartinėmis, giesmėmis, senojo pasaulio melodijomis, o drauge gaudau blyksnius žodžių, semantikos, metaforų gelmės... Audžiu savo kūrybinę pasaulio giją ir noriu tuo pasidalinti su skaitytojais“, -  sako ji.
 „Vandenynas ir Žaliamėlė“ – tai poetinė, simbolinė, mitologinė sakmė – giesmė, kurią gieda Žaliamėlė Paukštė, ir kuri tyvuliuoja mūsų pirmapradžiuose vandenyse. Knygoje ataidi intertekstai iš lietuvių ir indoeuropiečių mitologijos, tautosakos, muzikinio folkloro ir susipina su vidinėmis, poetinėmis autorės gijomis. Knygos pristatymo metu skambės archajiškos lietuvių liaudies dainos, o Vandenyno ošimą ir Žaliamėlės giesmę palydės muzikos garsai.

Parengė D. Pamerneckytė