Jubiliejiniai Vaižganto metai paminėti Ustronėje

Atnaujinta: Trečiadienis, 18 lapkričio 2020 14:30

Rudenišką rugsėjo 24-osios popietę rajono viešoji biblioteka visus pakvietė į J.Tumo-Vaižganto ir knygnešių muziejų - į kultūrinį susitikimą „Ateina Vaižgantas nuo Vadaktėlių“.

Su gražiais linkėjimais, sveikinimais į šventę atvyko europarlamentaro Broniaus Ropės padėjėja Jūratė Žilinskienė, LR Seimo narės Guodos Burokienės padėjėja Vaida Pečeliūnaitė, rajono mero pavaduotojas Antanas Pocius, rajono tarybos narys Saulius Kronys. Tarp svečių – gausus būrys Kauno literatų, muziejininkų, Panevėžio krašto kultūrininkų, pedagogų, moksleivių. Kaunietis muziejininkas, Vaižganto tyrinėtojas Alfa Pakėnas pasidalino įžvalgomis, papildančiomis rašytojo, kunigo asmenybę. Visus sužavėjo aktoriaus V.Fijalkausko monospektaklis „Lietuvą ir lietuvius mylėjau“. Jo įkūnytas Vaižgantas lyg iš anų laikų įžengė į Ustronės svirną, kuriame iš tikrųjų – 1902-1905 metais buvojo, kūrė, platino lietuvišką spaudą, kunigaudamas Vadaktėliuose. Aktorius meistriškai nuspalvino Vaižganto asmenybę, atskleidė jo visuomeninę, kultūrinę, idėjinę veiklą.
Svirno kieme  tęsėsi pokalbiai, bendravimas, ragaujant ant laužo garuojančią košę ir arbatą, smaguriaujant vaižgantiškomis vaišėmis iš ruošiamos edukacinės programos „Vaižgantas – linų ir kanapių dievas“.
Šis kultūrinis susitikimas – tai vienas iš projekto „Kultūriniai susitikimai: Vaižganto link“ renginių. Rajono bibliotekose vyksta skaitymai, viktorinos, projekto dalyviai bendradarbiauja su kitais šio kūrėjo memorialinį palikimą saugančiais muziejais, lanko įamžinimo vietas. Kitas kultūrinis susitikimas su Vaižgantu – muzikinė meninė programa,  numatoma spalio mėnesį, Naujamiestyje. Projektą remia Lietuvos kultūros taryba, Panevėžio rajono savivaldybė.
Daugiau renginio nuotraukų rasite http://panrbiblioteka.lt/lt/foto-galerija/409-jubiliejiniai-vaizganto-metai-pamineti-ustroneje/7245-jubiliejiniai-vaizganto-metai-pamineti-ustroneje-2019

Asta Nedveckienė
Foto: G. Lukoševičiaus