Projektas suburs prasmingoms veikloms

Atnaujinta: Trečiadienis, 18 lapkričio 2020 14:30

Rajono viešoji biblioteka pradėjo įgyvendinti projektą „Tautiniai vakarojimai: tradicija ir dabartis“, kurį finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Panevėžio rajono savivaldybė. Projektu siekiama sutelkti bendruomenę prasmingoms veikloms, kurios taptų tradiciniais sambūriais.

Pasitelkus įvairių sričių žinovus, rajono gyventojai pažintų senąsias liaudies tradicijas, keistųsi savo patirtimis, išmoktų saviugdos, asmenybės tobulinimo metodų. Veiklos bus vykdomos numatytose bibliotekose, įtraukiant įvairių vietovių gyventojus.
Projekto pristatymas, vykęs Liūdynės bibliotekoje, sutapo su pavasario pradžią skelbiančia švente – gandrinėmis. Projekto vadovė A.Nedveckienė bei muziejininkai A.Daukša ir I.Lesvinčiūnienė pristatė edukacinę programą „Liaudies tradicijų pynė“. Buvo prisimintos kalendorinės šventės, papročiai, tradicijos. Renginio dalyviai dalinosi savo patirtimis, pasakojimais, savo kūrybą skaitė kaimo šviesuolė S.Lindienė. Visi smagiai nusiteikę mokėsi lietuviškų šokių – mokėsi „Lenciūgėlį“, „Pjoviau šieną“, ratelių – „Garnys“, „Pasėjau dobilėlį“, kartu dainavo liaudies dainas, minė mįsles.
Prisiminti ir liaudies valgymo papročiai, dalintasi patirtimi, ragauta skani košė ir kvapni arbata. Dalyviai džiaugėsi bendrystės nuotaika, o ką išmoko- žadėjo nepamiršti ir perteikti kitiems. O pasisemt daugiau  žinių bus galima iš viešosios bibliotekos fondų atvežtų  leidinių parodoje.
Artimiausi projekto renginiai vyks Paliūniškio ir Molainių bibliotekose – bus kviečiama susiburti bendroms saviugdos veikloms.