Puziniškyje skleidėsi lietuviška dvasia

Atnaujinta: Trečiadienis, 18 lapkričio 2020 14:31

Rajono viešosios bibliotekos kasmet organizuojamas renginys „Vakarojimai Puziniškio dvarelyje“ buvo skirtas Lietuvos atkūrimo šimtmečiui. Ta proga visus pasveikino LR Seimo narys Petras Nevulis, rajono meras Povilas Žagunis.

Buvo prisiminta Gabrielės Petkevičaitės-Bitės lietuvybės puoselėjimo veikla, pasidžiaugta išsaugotomis tradicijomis ir papročiais. Žiūrovai turėjo progą išvysti pirmąjį lietuvišką spektaklį, A.Keturakio „Amerika pirtyje“, kurį nuotaikingai suvaidino Kelmės Mažasis teatras. Simboliška,. kad pirmąjį spektaklio pasirodymą 1899 m. Palangoje  režisavo pati G.Petkevičaitė Bitė,  tuo metu prabilti viešai lietuviškai -  tai buvo drąsus žygdarbis.
Gražus birželio vakaras Puziniškio dvarelyje alsavo lietuviška dvasia – margavo tautiniai drabužiai, skambėjo linksma „Ramgalos“ kapelos muzika“, amatų kūrėjai ne tik savo dirbinius rodė, bet ir uždavinėjo klausimus žiūrovams apie krašto tradicijas, papročius. Teisingiausiai į klausimus atsakę buvo apdovanoti pačių kūrėjų prizais. Daug klausimų pateikę nuolatinės renginio dalyvės – Lietuvos aklųjų draugijos „Darbščiųjų bitelių“ būrelio narės  dovanojo savo sukurtus originalius tautinių spalvų suvenyrus. Smagu buvo išbandyti savo kūrybinius gebėjimus kuriant tautinius sveikinimo atvirukus kartu su Jurga Mileriene. Tautodailininkė Irena Ona Vilienė kvietė prisiminti juostų rišimo meną, gaminius iš džiovintų žolių pluošto pristatė Giedrė Ambraškienė, riešines, papuošalus -  A.Virbalienė, • R. Skeirienė.
Kas norėjo smaližiauti, negalėjo praeiti pro Vilmos Skaržauskaitės naminius sūrius, smilgiečių Staržinskų medų. Upytės linų sėmenų aliejus buvo pristatytas kaip vaistas ir maistas. Senoviniais vyno gamybos receptais dalijosi jų žinovas Algirdas Jonušis. Smagu buvo žaisti senovinius žaidimus kartu su jų organizatorėmis – Laura Čekanauskiene bei Regina Masiokiene.
Aplankius muziejų, buvo galima ne tik susipažinti su praeitu istoriniu laikmečiu, pat ir patiems jį pajusti, dalyvaujant retrofotosesijoje: pasipuošus tautiniu rūbu sukurti nuotrauką „Senas paveikslas“.
Vakarojimo nuotaiką pagyvino nuostabus Puziniškio oras, žolelių arbata ir visų šiltas bendravimas.